Omerović: Vučić preko obrazovnog sistema u RS destabilizira BiH

2. Sep 2017. | 22:05 | NV
dodik i vucic obrazovanje 2

U Beogradu je danas dogovoreno da se legalizira ono što se u Republici Srpskoj provodi nad Bošnjacima već dvije decenije nakon rata, rekao je za agenciju Patria predstavnik roditelja iz Konjević Polja Muhzin Omerović, nakon najava da će Srbija i bh. entitet Republika Srpska ujednačiti školske programe.

Omerović je podsjetio da se, zajedno sa drugim roditeljima iz Konjević Polja već godinama bori da bošnjačka djeca koja žive u ovom bh. entitetu izučavaju nacionalnu grupu predmeta, ali da ta prava još uvijek nisu ostvarili, iako im to garantira i Ustav Bosne i Hercegovine.

“Zapravo, mi sve vrijeme imamo ujednačen školski program u RS i Srbiji, ali je to sada i ozvaničeno“, rekao je Omerović. Smatra da su najave iz Beograda jasna poruka da vlasti u RS ne misle Bošnjacima dozvoliti da se slobodno obrazuju na ovim prostorima.

“Iz Sarajeva nemamo podršku, u RS-u nas ne žele. Za 20 godina ovdje neće biti bošnjačke djece“, smatra Omerović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu nakon sastanka najviših predstavnika Srbije i bh. entiteta Republika Srpska da je formiran tim koji će raditi na pisanju Deklaracije o zaštiti i očuvanju srpskog naroda. Deklaracija će, rekao je, istaći pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje nacionalne kulture, historije, geografije, očuvanje nacionalnog kulturno-historijskog nasljeđa i obrazovanje na srpskom jeziku.

Dodao je da će Srbija i RS raditi na ujednačavanju školskog programa srpskog jezika i književnosti u Srbiji i RS, kao i na organiziranju đačkih ekskurzija, omladinskih kampova i ljetnih i zimskih škola u Srbiji i RS.

Dio javnosti u BiH smatra da Vučić takvim potezima samo pomaže da mladi ljudi srpske nacionalnosti iz BiH više gledaju Srbiju kao svoju domovinu, umjesto da jačaju ljubav prema vlastitoj zemlji.

Pedagoški zavod Republike Srpske i Generalni konzulat Srbije u Banja Luci prošle godine su organizirali literarno takmičenje za učenike svih srednjih škola u Republici Srpskoj, a tema je bila “Kako vidim Srbiju u budućnosti“.

Također, Vlada RS usvojila je prošle godine Strategiju obrazovanja Republike Srpske za period 2016 – 2021, u kojoj se navodi da u privatnim visokoškolskim ustanovama ne mogu biti organizovani studijski programi za medicinska, pravna i pedagoška zanimanja. Dio javnosti je kritikovao da na ovaj način vlasti u RS žele postići apsolutnu kontrolu nad obrazovnim sistemom u ovom entitetu, odnosno djecu odgajati na način kako to odgovara vladajućoj političkoj eliti.

 

NV / NAP

Na vrh