Općine Stari Grad i Centar otvorile Centar za zdravo starenje

4. Sep 2017. | 13:39 | NV
centar1

Potpisivanjem Ugovora o partnerstvu, načelnici općina Stari Grad i Centar Ibrahim Hadžibajrić i Nedžad Ajnadžić u rad su pustili Centar za zdravo starenje u ulici Muhameda Kantardžića 3 (zgrada Svjetlosti). Centar za zdravo starenje smješten je na granici dvije općine, što daje dodatnu simboliku, jer je namijenjen za osobe treće životne dobi obje sarajevske općine.

Početak ovog značajnog projekta se desio u martu mjesecu, kada su načelnici Hadžibajrić i Ajnadžić potpisali Memorandum o saradnji, nakon čega je urađena kompletna sanacija ovog prostora i prilagođen je budućim korisnicima.

Implementator ovog projekta, koji je također potpisnik Ugovora o partnerstvu, je Udruženje “Partnerstvo za javno zdravlje”. Koordinatorica Centra za zdravo starenje Varja Nikolić se zahvalila načelnicima Starog Grada i Centra, te njihovim stručnim timovima na implementaciji ovog projekta. Dodala je i da je ovo nastavak širenja mreže ovakvih centara na području čitavog grada.

“Prije godinu i pol dana Općina Centar je otvorila ovakvu ustanovu, i na osnovu odličnih rezultata i popularnosti kod građana, odlučili smo sa Općinom Stari Grad otvoriti još jedan centar te vrste za građane i Centra i Starog Grada”, kazala je Nikolić.

Načelnik Hadžibajrić je većinu zasluga pripisao Općini Centar i načelniku Ajnadžiću.

“Ovo je zasluga Općine Centar jer troškovi i prostor pripadaju njihovoj Općini. Općina Stari Grad se uključila u projekat s iznosom od 20.000 KM do kraja ove godine za razne aktivnosti, a u rad ovog Centra će uključiti i svoj Centar za promociju i unapređenje zdravlja.”

Naime, polovinom ove godine, u saradnji sa Udruženjem “Generacija“, Općina Stari Grad je u ulici Obala Kulina bana 22 otvorila je centar za sve građane Kantona Sarajevo. Aktivnosti su zasnivane na raznim zdravstvenim i fizioterapeutskim programima, a isti će biti sada dostupni i u ovom otvorenom Centru za zdravo starenje.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog odlične saradnje dvije administracije u cilju dobrobita svojih građana.

“Ovaj Centar je dobra priča i pokazatelj da se može raditi zajedno za dobrobit svih onih koji imaju interes da koriste ovaj centar u svoje slobodno vrijeme. Zahvaljujem se Hadžibajriću i njegovoj administraciji jer smo lagano našli rješenje za sve probleme i nadam se da će u perspektivi ovaj centar zapravo odgovoriti svojoj funkciji zbog čega je i namijenjen.”

Nakon potpisivanja Ugovora, načelnici su korisnicima podijelili aparate za mjerenje šećera.

 

NV / NAP

Na vrh