Opozicija poručila Dodiku: Provedi referendum, nemoj tražiti opravdanje za svoju nemoć

14. Oct 2017. | 19:33 | NV
cavic(4)

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a (Savez za promjene) kazao je da vlast u RS-u traži opravdanje za svoju nemoć te da referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH neće biti, piše agencija Patria.

Čavić je pozvao Dodika i kolege da poštuju odluke koje donesu i da održe referendum.

“Pozivam Dodika, Stevandića, Čubrilovića i sve one koji su glasali ZA referendum, da ga održe. Pozivam ih da poštuju zakon i da se ne igraju mačke i miša. Donio si odluku? Sprovedi je! Provedi odluku NS RS”, kazao je Čavić.

Dragan Mektić iznio je stavove SDS-a navodeći da smatramo da nije iskreno šta Dodik radi te da je riječ o predstavi.

“Po ne znam koji put, na ovakav način nas Dodik uvlači u ovu priču, da izglasa zakon, a sada traži od nas da mi krenemo za tim radikalnijim mjerama, koje imaju populističku svrhu, i da narod odvrati od životnih problema, velike krize i sunovrata u koji RS ide u svim segmentima”, kazao je Mektić.

Mektić je iskoristio priliku te pozvao Dodika da se napravi referendum o Zakonu o ispitivanju porijekla imovine.

“Ako ima rezervu prema Sudu i Tužilaštvu BiH, ima odluku NSRS, pa neka završi referendum. Odluka je objavljena u Službenom glasniku. Dodik je podijelio srpski narod u RS, pokušava da glumi predsjednika svih građana, a sve radi da šikanira i oteža situaciju građanima u opštinama gdje nije na vlasti. Ne želimo da budemo žrtve i predmet obmane”, rekao je ministar sigurnosti BiH.

Dodik je danas pozvao opozicione stranke u Republici Srpskoj da se u roku od deset dana izjasne da li podržavaju taj referendum ili ne. Odluku o referendumu donijela je skupštinska većina, predvođena SNSD-om u Narodnoj skupštini RS prije dvije godine. Ta odluka je sve do nedavno držana u ladicama, da bi nakon pritiska opozicije bila objavljena u Službenom glasniku i time teče rok za održavanje referenduma.

 

NV / NAP

Na vrh