Osmanović – Avci: Bosna i Hercegovina i Turska imaju prostora za unapređenje odnosa u kulturi

26. Apr 2017. | 16:35 | NV
2604Avci4

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je sa ministrom kulture i turizma Republike Turske Nabijem Avcijem.

Osmanović i Avci izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim odnosima dvije zemlje u oblastima obrazovanja i kulture, ali i naglasili da postoji puno prostora za unapređenje saradnje.

Ministar Osmanović posebno je istakao tursku pomoć u obnovi kulturno- historijskih spomenika.

„Velika finansijska sredstva do sada je uložila Republika Turska u obnovu objekata značajnih za našu kulturu. Među njima su džamija Ferhadija, Stari most u Mostaru, Most Mehmed-paše Sokolovića, a prije neki dan je otpočeta i obnova džamije Arnaudije uz značajnu podršku Turske“, rekao je ministar Osmanović. Upoznao je sagovornika i o kandidaturi Bosne i Hercegovine za članstvo u Komitetu za svjetsku baštinu UNESCO-a.

Ministar kulture i turizma Republike Turske Nabi Avci ocjenio je izuzetno značajnim saradnju u kulturi koju su ostvarije BiH i Turska. Informisao je ministra Osmanovića da njegova zemlja pokreće veliku kampanju borbe protiv nelegalne trgovine umjetničkim djelima. Ovu oblast naglasio je kao jednu od onih u kojima je moguće zajedničko djelovanje.

Ministri Osmanović i Avci otvoriće Dječiji festival u Zenici, čiji pokrovitelj je Turska. Riječ je događaju koji se organizuje s ciljem promocije učenja turskog jezika, a ministri nadležni za kulturu u BiH i Turskoj, istakli su da je upravo jezičko razumjevanje put ka boljem upoznavanju i razumjevanju naroda.

 

NV

Na vrh