Osmanović razgovarao sa ambasadorom Islamske Republike Iran u BiH Mahmoudom Heidarijem

15. Feb 2017. | 17:34 | NV
150217Iran3

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović primio je ambasadora Islamske Republike Iran Mahmouda Heidarija sa saradnicima, a razgovarano je saradnji dvije zemlje prije svega u oblastima kulture, nauke i obrazovanja.

Ambasador Heidari podsjetio da je s ciljem kulturnog povezivanja Bosne i Hercegovine i Irana u toku manifestacija Dani kulture Irana 2017. u Sarajevu. Ista manifestacija održana je nedavno u Mostaru, a plan je širenje kulturne saradnje i na ostale dijelove BiH.

“Jačanje veza među univerzitetima je naš cilj u budućnosti”, rekao je Heidari i podsjetio da je njegova zemlja među vodećim zemljama u oblasti novih tehnologija, kao i da su spremni da svoja znanja i iskustva, posebno u nano tehnologiji, podijele sa BiH.

Ministar Osmanović  podržao je saradnju naučne i akademske zajednice BiH i Irana. Pozvao je na uspostavljanje boljih odnosa u oblasti sporta.

Ministar Osmanović i ambasador Heidari izrazili su očekivanje da će iranski ministar za oblast kulture posjetiti u aprilu Bosnu i Hercegovinu, kada bi mogao biti i potpisan Program kulturne saradnje Bosne i Hercegovine i Irana za period 2017-2010.godina.

 

 

NV

Na vrh