Otkriveno dvadeset osoba u ilegalnom prelasku državne granice

25. Feb 2017. | 18:36 | NV
granicari_bih-e1465289224846

Pripadnici Jedinice granične policije Bijeljina u saradnji sa službenicima Centra javne bezbjednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u jutarnjim satima otkrili su dvije grupe ilegalnih migranata u blizini Međunarodnog graničnog prijalaza Rača. Dvadeset osoba afro-azijskog porijekla predato je pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH koji su pokrenuli  proces readmisije osoba propisane Sporazumom o readmisiji sa Republikom Srbijom.

U februaru 2017. u devet slučajeva u ilegalnom prelasku državne granice otkriveno je 13 državljana Pakistana, pet Afganistana, tri Sirije, dva Alžira i po jedan državljanin Iraka, Irana i Palestine.

Bosna i Hercegovina, kao ni susjedne zemlje, nije izložena masovnom migracijskom pritisku. Aktuelna situacija u Srbiji i Makedoniji, gdje duže vrijeme boravi veći broj migranata ukazuje na moguće aktivnosti migranata i pronalaska alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU, koje mogu uključivati i BiH.

Posljednji evidentirani slučajevi u februaru 2017. ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracijskog rizika u pojedinačnim slučajevima i manjim grupama nastoje koristiti teritorij BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU, kažu iz Granične policije BiH.

 

NV

Na vrh