Otvorena “Energa 2017“: Sarajevo je od 6. do 8. juna energetski centar regije

6. Jun 2017. | 21:47 | NV
Energa 2017 (12)

Projekat “Energa“ veliki energetski događaj, koji je u Sarajevo doveo izlagače i učesnike konferencijskih programa iz 13 evropskih zemalja, danas je u Centru Skenderija svečano i otvoren.

Presjecanjem vrpce Energu su zvanično otvorili ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, predsjednik Inicijativnog odbora Projekta “Energa” Mirsad Đonlagić i potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

“Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zajedno sa drugima radi na reformi energetskog sektora u BiH, koji može biti lider, ne samo u regionu, nego mnogo šire, a sada je do nas je da li ćemo te šanse i iskoristiti”, istakao je na otvaranju ministar Šarović, naglasivši da je u energetskom sektoru  napravljen pomak u protekle dvije godine.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je izrazio zadovoljstvo što je već izgrađeni brend “Energa” stigao u Sarajevo, koje nije energetski centar države, ali jeste mjesto susreta, te novih mogućnosti.

Predsjednik Inicijativnog odbora Projekta “Energa” Mirsad Đonlagić je naglasio značaj manifestacije istakavši učešće predstavnika 100 firmi iz 13 zemalja i 150 stručnjaka iz zemlje i inostranstva, što ovaj skup svrstava među najznačajnije energetske skupove u regiji.

“Energetski sektor je oblast koja pruža dobru priliku za razvoj i investiranje  i nešto što je sigurno budućnost BiH. Energa je prilika da ljudi iz ove oblasti obave razgovore i sklope poslove”, dodao je Đonlagić.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, institucije koje je uz “Energu“ od samog osnivanja, na otvaranju je govorio kako su se ovi susreti pokazali kao idealni za iniciranje brojnih projekta u energetskom sektoru.

 

Elektroprivreda BiH besplatno puni električna vozila

U okviru dana “Dane Elektroprivrede BIH“ u kojima će narednih dana biti predstavljeni brojni projekti i planirana ulaganja najvećeg energetskog koncerna u BIH, danas e prezentiran Projekat snabdijevanja toplinskom energijom do/i Sarajeva iz Termoelektrane Kakanj i Promovisan električni automobil i punionica EPBiH.

Elektroprivreda BiH na raspolaganje je stavila punionicu za električna vozila ispred zgrade Direkcije u Sarajevu, koju vlasnici električnih automobila mogu koristiti besplatno, a u cilju promocije vozila na alterntivna goriva ovo preduzeće je počelo koristiti dva električna vozila koja su i predstavili

Adnan Bosović, iz Sektora za strateški razvoj EPBIH je istakao je da su ovi automobili znatno skuplji od drugih, ali i naveo primjer da na 100.000 pređenih kilometara troše do dvije KM električne energije.

U okviru Konferencijskog dijela “Energe“ prvog dana su održane sesije „Strateški prioriteti u Bosni Hercegovini“ u okviru koje su tretirane teme planiranja proširenja proizvodnje u energetskom sektoru BiH 2016-2036 i investicijski potencijali energetskog sektora i Sesije kantona Sarajevo na kojima se govorilo o komunalnoj energetici i privredi ovog kantona, zatim o problematici snabdijevanja toplotnom energijom, gasom i vodom, te o potencijalima obnovljivih izvora energije u KS.

Energa 2017 (1)

NV

Na vrh