Palestinci suspendovali štrajk glađu u izraelskim zatvorima

28. May 2017. | 08:00 | NV
43341a

Palestinska agencija Wafa javlja da su izraelske vlasti pristale na zahtjeve palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima i da su Palestinci prekinuli štrajk glađu, koji je počeo 17. aprila ove godine i u kome je učestvovalo 1600 zatvorenika.

Nakon dvadeset sati pregovora dogovor je postignut između predstavnika zatvorenika Marwana Barghoutija (lidera Fataha) i nadležnih izraelskih službi, piše Wafa.

Glavni zahtjev Palestinaca je bio ukidanje samnica za zatovrenike te njihov transfer u zatvore na okupiranim teritorijama, kako bi ih, u skladu sa Ženevskom konvencijom, njihove porodice mogle lakše posjećivati.

Zatim, zahtjevano je da se dužina posjete produži sa 45 na 90 minuta, da se osiguraju prostorije bez zaštitinih stakala kako bi zatvorenice mogle ostvariti fizički kontakt sa svojom djecom koja ih posjećuju, zatim poboljšanje uslova u zatvorima, manje restrikcije na unošenje knjiga, hrane i poklona za zatvorenike i postavljanje telefona s kojima će zatvorenici komunicirati sa svojim porodicama.

U znak solidarnosti sa zatvorenicima širom Palestine su buknuli protesti.

 

NV

Oznake: >

Na vrh