Pao slučaj Energopetrol: Poraz Tužilaštva KS, građani plaćaju skupe sudske troškove

7. Aug 2017. | 13:30 | NV
Energopetrol_sudjenje

“Od početka slučaja ja sam govorio da je ovo proces protiv lika, a ne djela i mislim da konačno neko javnosti treba da kaže kome treba ovaj proces i kome su trebali ovi ljudi i ova imena u procesu”, kazao je Nedžad Branković, bivši premijer FBiH oslobođen optužbi za nesavjestan rad u službi.

Njega je Tužilaštvo KS teretilo da je propustio pokrenuti inicijativu za angažovanje revizorske kuće, koja je trebalo da sačini završni nalaz o ulaganju, pa Vlada nije pravovremeno mogla aktivirati bankovne garancije konzorcija. Iako ohrabren prvostepenom presudom Branković nije želio kazati na koga misli kada je riječ „o onome kome je trebao ovaj proces“.

“Ne znam ja, postoji istraživačko novinarstvo vi treba to da uradite. Moje je bilo da ovo sve izdržim, posvetim se porodici, poslovima i da vidimo šta dalje”, kazao je Branković.

Podsjećamo, Općinski sud u Sarajevu danas je oslobodio Nedžada Brankovića, bivšeg premijera FBiH, Namika Bušatlića, bivšeg direktora “Energopetrola” Sarajevo, te sedam članova Komisije za provođenje tendera za dokapitalizaciju “Energopetrola” zbog sumnje na nezakonitosti kod dokapitalizacije ove sarajevske naftne kompanije.

Branković je bio optužen za nesavjestan rad u službi, Bušatlić za zaključenje štetnog ugovora kao direktni izvršilac, a predsjednica i članovi Komisije (Kasema Ćatović, te Mirko Puljić, Sead Kreso, Ahmed Žilić, Anka Šešlija, Alma Haseta i Safet Proho) optuženi su za zaključenje štetnog ugovora kao pomagači.

Svi troškovi suđenja idu na teret budžeta, a za šta Fahrija Karkin, advokat drugooptuženog Ahmeda Žilića krivi Tužilaštvo. Suđenje je trajalo skoro četiri godine, a za sada se precizno ne može utvrditi iznos troškova.

“Žalit ću se na oslobađajuću presudu za advokata Žilića, ja nisam zadovoljan presudom jer nije postojalo osnova da se on uopće goni kao advokat. On je gonjen za mišljenje. Mi ćemo se žaliti na oslobađajuću presudu i tražiti od drugostepenog suda da donese odbijajuću presudu. Ogromni su troškovi, 70 je pretresa puta 10 advokata znate li koji su to troškovi, pa troškovi vještačenja, pa plaće sudiji, sve su to ogromni troškovi. Tužilac to neće osjetiti, jer nema nikakve odgovornosti niti kada ima ovakvu presudu niti drugačiju. Od početka kada je odbila nalaz od vještaka Abida Hodžića jasno je bilo da taj nalaz ne može biti podloga za osuđujuću presudu. Nalaz nije zasnovan na materijalnim dokazima”, dodao je Karkin.

Ahmed Žilić potvrdio je da će se žaliti, ali je istakao da je ovaj proces dokaz da je BiH policijska država.

“Ja kao drugooptuženi žalit ću se, jer do ovog suđenja nije smjelo ni doći kada je advokat u pitanju”, kazao je Žilić.

Namik Bušatlić je kazao da je ovom presudom dobio satisfakciju te je čestitao Sudu.

“Imao sam teret, pritisak, kao i svi koji su sa mnom sjedili na optuženičkoj klupi. Evo skoro četiri godine se družimo”, kazao je Bušatlić.

Tužiteljica u ovom procesu Sabina Sarajlija nije davala izjave za javnost, niti se Tužilaštvo izjašnjavalo da li će podnijeti žalbu na prvostepenu presudu.

 

NV / NAP

Na vrh