Papa Franjo od Angele Merkel tražio da se bori protiv klimatskih promjena

18. Jun 2017. | 07:58 | NV
German Chancellor Angela Merkel gestures as she speaks during a press conference held at the end of a Eurozone summit at the Justus Lipsius building, EU headquarters in Brussels, on October 27, 2011. The eurozone sealed a grand deal to overcome its festering debt crisis today when banks agreed to take a 50 percent loss on Greek debt. Eurozone officials announced the deal following tough talks in Brussels between leaders of the eurozone and the Institute of International Finance banking lobby to force the private sector to share the pain of Greece's debt burden.       AFP PHOTO/ JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Papa Franjo zatražio je od Njemačke da nastavi sa borbom za Sporazum iz Pariza o klimatskim promjenama i sa “rušenjem zidova” koji onemogućavaju međunarodnu saradnju, rekla je njemački kancelar Angela Merkel, prenosi Srna.

“Papa me je ohrabrio da nastavim i da se borim za međunarodne sporazume, uključujući i pariški”, rekla je Merkel novinarima nakon jučerašnje neuobičajeno duge 40-minutne audijencije kod pape.

Merkel je istakla da je papa izrazila podršku za dnevni red sastanka G20 određenog za samit u Hamburgu narednog mjeseca.

“U dnevni red uključen je da smo dio svijeta koji sarađuje putem multilateralne saradnje. To je svijet u kojem želimo da se sruše, a ne grade zidovi”, rekla je njemačka kancelarka.

Američki predsjednik Donald Trump je početkom mjeseca objavio da se Wahingotn povlači iz Sporazuma iz Pariza postignutog 2015. godine za borbu protiv klimatskih promjena, što je izazvalo negodovanje svjetskih lidera.

Sa druge strane, lideri Njemačke, Francuske, Italije i Kine su nakon Trumpove najave povlačenja iz sporazuma poručili da te države ostaju potpisnici sporazuma iz Pariza.

 

NV

Na vrh