Papa Franjo skeptičan o prikazivanju Bogorodice u Međugorju

14. May 2017. | 09:12 | NV
ASSISI, ITALY - OCTOBER 04:  Pope Francis attends a the meeting with the youth at Santa Maria Degli Angeli Basilica during his visit to Assisi on October 4, 2013 in Assisi, Italy. During the Mass Pope Francis called for an end to armed conflict and clarified the notion of Franciscan peace during the Mass he presided for the feast of St. Francis on Friday in Assisi.  (Photo by Franco Origlia/Getty Images)

Papa Franjo odbacio je jučer izvještaje o navodnom “prikazivanju Bogorodice” u svetilištu Međugorje u Bosni i Hercegovini, i dodao da vizije “nemaju neku vrijednost”, mada su doprinjele privlačenju katoličkih vjernika.

Papa je, prenijela je agencija AP, rekao da je svjestan da ga smatraju “nevaljalim” jer sumnja u fenomen Međugorja gdje je navodno šestoro djece “viđalo Bogorodicu” 1981. godine, a zatim i kasnije.

Papa je o tome upitan tokom povratka u Rim iz mjesta Fatime u Portugalu gdje je jučer proglasio za svece dvoje od troje djece kojoj se prije 100 godina navodno “prikazala vizija Bogorodice” dok su čuvala ovce. To mjesto se od tada pretvorilo u jedno od najposjećenijih katoličkih svetilišta na svijetu.

U Međugorju šestoro djece je prvi put “imalo viziju Bogorodice” 24. juna 1981. godine, pri čemu im je ona navodno prenosila “poruke” o tome šta vjernici treba da rade.

Međugorje godišnje posjeti i oko milion vjernika i turista, a njihov ukupan broj se od 1981. godine procjenjuje na 30 miliona.

Međutim, Katolička crkva je skeptična prema svjedočanstvima o navodnim čudima u Međugorju.

 

 

NV / Beta

Na vrh