Papa traži da se poštuju prava Rohinja muslimana u Mijanmaru

27. Aug 2017. | 19:41 | NV
papa_franjo-810x523

Papa Franjo je danas izrazio solidarnost sa muslimanskom manjinom Rohinnja u Mijanmaru i zatražio da se njihova prava poštuju nakon nasilja koje je izbilo prethodnih dana.

“Stigle su nam tužne vijesti o progonu religijske manjine Rohinja, naše braće. Želim da im iskažem svoju bliskost. I svi se molimo Gospodu da ih spasi i inspiriše ljude i žene dobre volje da pomognu u poštovanju svih njihovih prava”, rekao je papa.

Od petka je u sukobima vojske i policije sa Rohinja pobunjenicima stradalo 92 ljudi, od čega 12 pripadnika snaga sigurnosti, saopštila je mjanmarska policija.

Jučer su mjanmarske snage otvorile vatru na civile koji su bježali ka Bangladešu, koji je sa svoje strane uhapsio 70 Rohinja migranata da bi ih izručio Mijanmaru.

Prema navodima nekih medija, delegacija Vatikana je nedavno boravila u Mijanmaru i Bangladešu da bi pripremila papinu posjetu planiranu za kraj novembra, ali ta informacija nije potvrđena u Vatikanu.

Poglavar Katoličke crkve je i u februaru osudio tretman Rohinja, koji su u Mijanmaru “mučeni i ubijani zbog svoje tradicije i vjere” i pomenuo “dobre i mirne ljude koji godinama pate”.

Narod Rohinja u Mijanmaru živi generacijama, ali se u zemlji sa ogromnom budističkom većinom tretiraju kao stranci.

 

NV / Beta

Na vrh