Patrijarh Irinej pozvao “majku Rusiju” da pomogne Srbiji u borbi za povratak Kosova

3. Dec 2017. | 23:02 | NV
1113663996

Patrijarh srpski Irinej služio je nedeljnu liturgiju sa ruskim vladikama i sveštenstvom u Moskvi, izvještava ruska agencija Sputnik.

Poglavar SPC je u nedeljnoj besjedi istakao da su “Srbi posebno vezani za majku Rusiju”, da su svoju “nadu i pomoć uvijek očekivali od bratskog naroda ruskoga”, a da Srbe danas “prisiljavaju da se udalje od Rusije”.

On je dodao da su “Ruska crkva i ruski narod nada svih pravoslavnih”.

“Radujemo se što je Rusija stala na svoje noge. Radujmo se što je u Rusiji procvetalo hrišćanstvo, onako kao što je uvijek bilo u Rusiji, i otuda su Ruska crkva i ruski narod nada svih pravoslavnih”, kazao je poglavar SPC, naglasivši i da Srbija računa na pomoć Rusije u odbrani svete srpske zemlje — Kosova.

“Mi, Srbi, imamo veliku ranu, koju nosi svaki srpski čovjek, bez obzira da li živi u Srbiji ili van Srbije u dijaspori, zbog Kosova. To je naša sveta zemlja, braćo i sestre. Tamo se nalazi 1.300 srpskih crkava i manastira, zemlja koja je zalivena krvlju onih koji su je branili od drugih, tamo je rezidencija srpskih arhiepiskopa i patrijaraha. Danas hoće da nam to uzmu. Borimo se! Naša nada je prije svega u Gospoda i u Rusiju i očekujemo punu pomoć u odbrani te svete zemlje — Kosova. Nadamo se i u svete naše! Tamo počivaju mošti, tijelo cijelo, svetog kralja Stefana Dečanskoga, tamo u Pećkoj patrijaršiji počivaju mošti svetih arhiepiskopa i patrijaraha srpskih…”

 

NV / INS

Na vrh