PDP ponudio dokaze: Republiku Srpsku NATO savezu približio Dodik i SNSD, a sada govore suprutno

27. Aug 2017. | 17:39 | NV
SNSD_NATO-716x393

Iz Partije demokratskog progresa (PDP) saopćili su danas je SNSD svojim ranijim postupcima doveo do toga da se Republika Srpska približila NATO savezu, ali da sada iz ove stranke govore u skroz drugom pravcu, pokazujući nerovozu zbog toga.

“Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 2005. Nikola Špirić lično potpisao Zakon o odbrani BiH, a izglasao ga SNSD. Član 84. Zakona o odbrani BiH ovako govori o aktivnostima za prijem u NATO: Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provešće potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO”, naveli su iz PDP da naveli i nekoliko drugih činjenica koje ukazuju da upravo SNSD Republiku Srpsku približio NATO-u:

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao 2006. Sporazum o pristupanju BiH Partnerstvu za mir na sjednici Sjevernoatlantskog saveza u Briselu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović 2009. potpisao formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić 2008. potpisao dokumente za intenziviranje dijaloga između BiH i NATO. Jednim od njih, ”Inicijativnim dokumentom za intenzivirani dijalog između BiH i NATO”, potvrđen je strateški cilj, a to je ”što skoriji ulazak u punopravno članstvo u NATO”.

U skladu sa ovim dokumentima, član Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić, koja danas intenzivnim nastupima govori suprotno, učestvovala 2011. u ime BiH na programu profesionalnog usavršavanja u NATO štabu u Briselu.

Sadašnja savjetnica predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika imenovana za predsjednika Komisije za NATO integracijski proces i na osnovu ovih dokumenata otvoreno i intenzivno, kao zvanični predstavnik BiH, propagirala ulazak BiH u NATO.

“Sve ove dokumente potpisali su funkcioneri SNSD na osnovu deklaracije koju je donijela ova partija, a koja NATO definiše kao strateški cilj“, saopćili su iz PDP.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kritizirao je PDP i bivšeg predsjednika ove stranke i aktuelnog člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića da želi BiH uvesti u NATO savez. Iz PDP-a su danas odgovorili da je upravo Dodik i SNSD u prošlosti učinio korake koji su RS primakli NATO savezu, piše Patria.

 

NV / NAP

Na vrh