Pence demonstrativno napustio utakmicu zbog “klečanja” igrača

9. Oct 2017. | 07:59 | NV
pence(2)

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence napustio je utakmicu Nacionalne fudbalske lige (NFL) u njegovoj rodnoj državi Indiani, nakon što se ponovo desilo da igači kleče, prenosi Tanjug..

On je to učinio nakon što su neki igrači klečali tokom intoniranja američke himne, što je oblik demonstracije koji je počeo kao simbolični protest zbog nasilja policije nad rasnim manjinama.

“Napustio sam danas utakmicu ‘Coltsa’ jer predsjednik (Donald) Trump i ja nećemo ukazati poštovanje nijednom događaju na kojem nisu ispoštovani naši vojnici, naša zastava ili naša nacionalna himna”, navodi se u Penceovom saopštenju koje je objavila Bijela kuća, prenosi Reuters.

Prethodno je Pence na Twitteru objavio fotografiju na kojoj se vidi kako on sa suprugom u gledalištu stoji sa rukom položenom na grudi uz zvuke nacionalne himne uoči početka utakmice profesionalnog tima američkog fudbala “Indianapolis Colts”.

Igrači NFL-a nisu jedini američki sportisti koji su došli u sukob sa američkim predsjednikom. Prvaci NBA lige Golden State Warriorsi na čelu sa Stephenom Curryem odbijaju doći u Bijelu kuću na tradicionalni prijem kod predsjednika za osvajače najjače košarkaške lige na svijetu. Podršku Curryu dao je i LeBron James, koji je Trumpa nazvao “propalicom”. Iz NBA lige su upozorili igrače i timove da će nepoštivanje himne žestoko kažnjavati.

Veteran David West, također, košarkaš aktuelnog prvaka NBA lige je rekao da društvo mora više uvažavati stav sportista, jer su oni između ostalog jedni od najvećih poreskih obveznika u zemlji.

 

NV

Na vrh