Pence: Pod predsjednikom Trumpom želimo mir, ali uvijek je spreman i mač

19. Apr 2017. | 09:20 | NV
pence ap

Američki potpredsjednik Mike Pence upozorio je danas Sjevernu Koreju da “ne testira” odlučnost američke vojske jer će ona odgovoriti na “efikasan” način na upotrebu nuklearnog ili konvencionalnog naoružanja.

U okviru posjete Japanu, Pence je s palube američkog nosača aviona USS Ronald Reagan, rekao da administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa nastavlja da “marljivo radi” sa saveznicima poput Japane, Kine i s drugim globalnim silama na diplomatskim pritiscima na Sjevernu Koreju.

On je rekao mornarima da je spremnost ključna. “SAD će uvijek tražiti mir, ali pod predsjednikom Trampom štit je spreman i mač je spreman “, kazao je Pence u vojnoj bazi Yokosuka, gdje je nosač usidren.

Pence, koji turneju po Dalekom istoku nastavlja posjetom Indoneziji, razgovarao je s regionalnim liderima sa kojima se do sada susreo ne samo o Sjevernoj Koreji, već i o drugim pitanjima, poput prava plovidbe i preleta nad Južnim kineskim morem.

SAD će štititi slobodu plovidbe i preleta ovim vodama, oko kojih se Peking spori s nekoliko azijskih zemalja, rekao je Pence u Japanu.

 

NV / Beta / foto AP

Na vrh