Pet hirurga napušta KCUS, odlazak najavio i dr. Ismet Gavrankapetanović

25. Sep 2017. | 17:04 | NV
klinika za ortopediju kcus foto patria(1)

Trojica hirurga sa Klinike za ortopediju i traumatologiju napuštaju Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i prelaze u Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, kao odgovor na narušene međuljudske odnose u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Bosni i Hercegovini, javlja agencija Patria.

U Opću bolnicu prelaze dr. Semin Bećirbegović, dr. Senad Maksić i dr. Hasan Tanović. Od 17 hirurga na Klinici za ortopediju i traumatologiju trojica napuštaju Kliniku početkom narednog mjeseca, a odlazak su najavila još najmanje trojica hirurga. Odlazak sa Klinike su najavili i dr. Ismet Gavrankapetanović, dr. Mirza Biščević i dr. Mehmed Jamakosmanović.

“Odlučili smo da više ne možemo podnijeti tu vrstu pritiska, mobinga i neizvjesnosti”, rekao je za Patriju dr. Tanović.

Na čelo KCUS-a početkom 2016. je imenovana dr. Sebija Izetbegović, a KCUS je od tada napustilo više od 40 ljekara, među kojima desetak profesora. Ljekari se žale na mobing ali i nedostatak osnovnih sredstava za rad, dok menadžment tvrdi da se ipak radi o uvođenju discipline u KCUS.

“Mi ne bježimo od pacijenata, već od sistema. Želimo svoju karijeru nastaviti na drugom mjestu gdje će se poštovati naša prava. Bilo nam je važno da ostanemo na dispoziciji našim pacijentima koji se mogu nastaviti liječiti kod nas. Drago nam je da smo to postigli sa Općom bolnicom dr. Abdulah Nalaš“, kaže dr. Tanović.

Bivši šef Klinike za ortopediju i traumatologiju dr. Ismet Gavrankapetanović nedavno je rekao da je menadžment ukorio medicinsku sestru kojoj je pozlilo tokom rada, i kojoj su kolege pružale medicinsku pomoć.

Advokat dr. Gavrankapetanovića Senad Pećanin upozorio je da je Komisija nezakonito vršila popis privatnih stvari dr. Gavrankapetanovića.

Stotine građana Sarajeva zatražilo je prestanak pritiska na hirurge sa KCUS-a, ali se menadžment oglušio na te zahtjeve.

“Dugo smo čekali da se stvari promijene, nažalost, to se nije desilo“, kaže dr. Tanović.

 

NV / NAP

Na vrh