Pet radnica Borca i večeras spavaju ispred Vlade FBiH u Sarajevu

2. May 2017. | 21:27 | NV
radnice borac vlada fbih 1 foto patria

Radnice bivšeg bosanskohercegovačkog tekstilnog giganta “Borac” šest dana čekaju ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

One već nekoliko godina pokušavaju ostvariti pravo na penziju, ali ne uspjevaju. Zbog toga su došle pred Federalnu vladu. Govore da neće kućama dok Vlada ne riješi njihov problem. Borac je, objašnjavaju, državna firma, pa država ima i obavezu prema njima.

U septembru 2016. grupa od 16 radnika “Borca” iz pogona u Banovićima i šest iz pogona u Zenici trebali su otići u penziju. Takvu odluku donijela je Vlada Fadila Novalića. Radnice, ipak, do danas nisu ostvarile svoja prava.

Nervina Habibović, jedna od radnica rekla je Patriji da za šest dana, koliko čekaju ispred Vlade, obratio im se samo jedan čovjek iz Vlade kojem nisu zapamtile ni ime ni funkciju. Rekao im je da bi Vlada njihovo pitanje mogla razmatrati na sjednici u četvrtak. Poslije toga im se niko nije obraćao. Uzdaju se da će u četvrtak ipak dobiti ohrabrujuće vijesti.

Policija je prostor oko Vlade ogradila žutom trakom. Dalje od te trake ne smiju. Za hranu i odjeću pomažu im građani. Službenici Vlade tek nijemo prođu pored njih. Ministri u skupim vozilima, službenici u taksiju. Radnice kažu da im je teško, ali im je teško i kod kuće. Habibović kaža da se radi o porodičnim, čestitim ženama, koje samo žele minimum ljudskih prava.

Glavno sjedište Borca je u Travniku. Kompanija iza sebe ima tradiciju dužu od 60 godina. Nakon rata nekad svjetski brend doveden je na rub uništenja. To se desilo najvećim dijelom zbog loše privatizacije. Dugovanja ovog poduzeća sada prelaze 36 miliona KM. Nekadašnjih 1.600 radnika prelazili su u privatne firme, koje su kupovale dijelove Borca.

U 2012. poništen je privatizacijski ugovor koji je 2003. Agencija za privatizaciju FBiH potpisala sa Ortačkom grupom radnika i menadžmentom Konfekcije. Vlasnik Boraca od 2012. ponovo je Vlada Federacije.

Pogoni u Banovićima su uništeni u potpunosti. Od kompanije je ostao samo kostur, koji više ne vrijedi ništa. Habibović kaže da se ne nadaju da bi proizvodnju više iko mogao pokrenuti. Sada im je samo važno da odu u zasluženu penziju. Pet radnica i večeras će spavati ispred Vlade. Jedna radnica ih je morala napustiiti nakon što se razboljela prije dva dana, piše Patria.

 

 

NV / NAP

Na vrh