Pet žena na predsjedničkim izborima protiv Boruta Pahora

28. Sep 2017. | 21:22 | NV
pahor(4)

Rok za prijavu kandidata za predsjedničke izbore u Sloveniji, koji će biti održani 22. oktobra, istekao je u ponoć sa srijede na četvrtak, a državna izborna komisija će danas potvrditi liste kandidata, piše agencija Patria.

Na izbore se prijavilo osam kandidata, a prvi put je među kandidatima više žena nego muškaraca. Pet žena borit će se 22. oktobra protiv aktuelnog predsjednika Boruta Pahora i još dvojice muškaraca.

Apsolutni favorit je socijaldemokrata Borut Pahor, a prema svim relevantnim anketama u Sloveniji pitanje je samo hoće li odnijeti pobjedu već u prvom krugu ili će mu za to biti potreban drugi krug.

Kada su u pitanjulideri političkih partija, predsjedničku kandidaturu podnijela je samo predsjednica opozicione Nove Slovenije Ljudmila Novak.

SDS (Slovenska demokratska stranka) Janeza Janše kandidovala je zastupnicu Evropskog parlamenta Romanu Tomc, dok je stranka aktuelnog premijera Mire Cerara SMC (Stranka modernog centra) kandidovala ministricu obrazovanja Maju Makovec Benčič.

Kandidaturu je podnijela i učiteljica u penziji Angelca Likovič iza koje stoji konzervativna stranka Glas za djecu i porodicu, dok je u posljednji trenutak kandidaturu podnijela kandidatkinja SLS-a (Slovenska narodna stranka) Suzana Lara Kraus.

Pored Pahora muški kandidati su gradonačelnici Kopra Boris Popovič i Kamnika Marjan Šarec. Prema anketama Popovič ima najozbiljnije šanse da izbori drugi krug protiv Pahora.

Politički analitičari u Sloveniji smatraju da će broj žena među kandidatima biti vrlo bitan za rezultat izbora, jer su upravo žene donijele pobjedu Borutu Pahoru za prethodni mandat. Ukoliko se uspije izboriti da se glasovi žena ne raspu drugim kandidatkinjama, Pahor bi mogao slaviti sigurnu pobjedu već u prvom krugu izbora.

 

NV / NAP

Na vrh