Plenković: Hrvatska izgubila arbitražu u slučaju INA-MOL

24. Dec 2016. | 20:09 | NV
293720

Hrvatski premijer Andrej Plenković saopštio je večeras na vanrednoj konferenciji za novinare da je Hrvatska izgubila arbitražu u slučaju INA-MOL i da je donijela političku odluku o povratku INA-e u vlasništvo Hrvatske.

Kako je naveo, sa tom odlukom upoznata je mađarska strana.

Plenković je rekao da je hrvatska vlada razmatrala najbolje opcije za budućnost ove kompanije, kako u kontekstu strateškog interesa, tako i u energetskom smislu.

“Hrvatska će pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela mađarskog MOL-a u INA-i bez povećanja javnog duga Hrvatske. S ovom odlukom je upoznata i predsjednica RH i predsjednik Sabora”, rekao je Plenković dodavši da je danas od hrvatskog pravnog tima dobio informaciju da je sud u Ženevi odbacio dokazne materijale Hrvatske.

“Odluka je donijeta u najboljem interesu Hrvatske i, uvjeren sam, najboljem interesu INA-e kao naše strateške naftne kompanije”, rekao je on, prenijeli su hrvatski mediji.

Plenković je dodao da je arbitražni sud u Ženevi naveo da dokazi nisu dovoljni da se dokaže da je kupovina INA-e bila plod koruptivnih aktivnosti.

Prema njegovim riječima, hrvatska vlada se snažno protivi odluci arbitražnog suda i razmatra sve opcije kako bi je osporila.

Hrvatska je pokrenula postupak arbitraže 2013. godine, a MOL je kao vlasnik 49 posto dionica INA tvrdio da Vlada nije ispunila obveze iz Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovih dodataka iz 2009. godine.

 

NV / Tanjug

Na vrh