Plenković: U fazi su zadnji dani natječaja za Pelješki most, spremi smo na dijalog sa BiH

7. Sep 2017. | 13:10 | NV
Andrej Plenkovic 3 foto Patria

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas na sjednici Vlade Hrvatske da je spreman razgovarati sa Bosnom i Hercegovinom kada je riječ o gradnji Pelješkog mosta.

“Naša poruka je sasvim jasna: dijalog sa BiH, pojašnjenje svih aspekata međunarodno-pravnih, tehničkih, bilo kojih, mi smo spremi i otvoreni na taj dijalog kao što je to bilo i tokom zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske u Sarajevu“, poručio je Plenković, prenosi agencija Patria.

Plenković je izvijestio hrvatske ministre u Vladi da je razgovarao sa državnim premijerom BiH Denisom Zvizdićem, a osim Pelješkog mosta tema razgovora su bila i druga pitanja.

“Pelješki most se gradi na hrvatskom teritoriju sukladno tehničkim pripremama, u fazi su zadnji dani natječaja čija procedura za izbor izvođača traje do 15. septembra“, rekao je Plenković.

Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Safet Softić uputili su jučer pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju u kojem se traži stopiranje gradnje Pelješkog mosta, dok se ne riješi spor između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U pismu se traži da Evropska komisija posreduje između dvije zemlje, na način da Bosna i Hercegovina prvo dobije slobodan pristup otvorenom moru, nakon čega i Hrvatska može razmatrati mogućnosti gradnje mosta.

Izgradnja Pelješkog mosta u Malostonskom zaljevu kojim Hrvatska želi spojiti Dubrovačko-neretvansku županiju sa kopnom zatvorila bi pristup Bosni i Hercegovini otvorenom moru, što bi bilo kršenje UN-ove konvencije o pravu mora.

Plenković je ministe u Vladi Hrvatske izvijesio i o svoje dvije posjete Bosni i Hercegovini u posljednih nekoliko dana, kada je posjetio nekoliko općina u FBiH sa većinskim hrvatskim stanovništvom, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh