Pljačke i protesti u Meksiku zbog povećanja cijena goriva

8. Jan 2017. | 14:37 | NV
mexicoprotestas1

Sedmica protesta u Meksiku protiv povećanja cijena goriva koji su praćeni pljačkama i nemirima s dosad tri ubijene osobe, završen je u subotu okupljanjima hiljadama osoba u cijeloj zemlji, a među policajcima ima povrijeđenih, prenosi Hina i regionalni mediji.

Južno od Tijuane sedam policajaca koji su čuvali postrojenja državne kompanije Pemex (meksička naftna industrija) povrijeđeno je kad je na njih nasrnuo kamionet tokom protesta.

“Počinitelji napada morat će odgovarati pred zakonom”, napisao je meksički predsjednik Enrique Pena Nieto na Twitteru ističući da su policajci “samo vršili svoju dužnost”.

U nekoliko gradova u drugom najvećoj ekonomiji Latinske Amerike, hiljade osoba na skupovima su izražavale ljutnju zbog odluke vlade od 1. januara da za 20 posto poveća cijenu benzina, a za 16,5 posto cijenu dizela.

Ta je odluka izazvala neviđeni val bijesa u zemlji s brojnim blokadama prometnih čvorišta i benzinskih pumpi, kao i pljačkama i vandalizmom.

Tri osobe su poginule u protestima, a 1500 ih je uhapšeno.

Predsjednik Nieto ocijenio je da se radi o “teškoj, ali nužnoj promjeni” kako bi se garantovala ekonomska stabilnost zemlje i finansirali socijalni programi.

 

 

NV / foto noticiasrcn.com

Oznake:

Na vrh