Pobjeda Therese May na loklanim izborima

6. May 2017. | 08:01 | NV
theresa_may

Britanski konzervativci su u petak nadmoćno pobijedili na lokalnim izborima u Velikoj Britaniji, što je dobar znak za premijerku Theresu May prije parlamentarnih izbora 8. juna od kojih očekuje da će s ojačanih pozicija pregovarati o Brexitu, piše Hina, a prenose regionalni mediji.

Konzervativci su pobijedili u 28 od 88 vijeća, osvojivši 1900 mjesta u lokalnim vijećima, što je za 558 više nego na prethodnim izborima, pokazuju rezultati agencije PA.

Laburisti, najveća opoziciona stranka, pretrpjeli su veliki poraz, izgubivši 320 mjesta i pobijedivši u samo 9 vijeća, što bi njihova čelnika Jeremyja Corbyna, koji je već na meti kritika, moglo izložiti dodatnom pritisku.

Konzervativcima je išlo na ruku urušavanje eurofobne stranke UKIP-a koja je najviše izgubila na izborima, 114 mjesta, i postala “žrtva vlastitog uspjeha”, rekao je njezin čelnik Paul Nuttall.

Izbori su održani za oko 5000 vijećnika u Engleskoj, Škotskoj i Walesu, osim u prijestolnici, za 88 od ukupno 419 lokalnih vijeća, a rezultati se smatraju važnim pokazateljem raspoloženja britanskih birača uoči parlamentarnih izbora.

Riječ je o prvom velikom ispitu za May, usred napetosti s Briselom zbog Brexita, a održani su manje od godinu dana nakon povijesnog referenduma o izlasku iz EU-a čiji rezultat još uvijek duboko dijeli Britance.

Iz Brisela su već ranije najavili da će insistirati na svim detaljima britanskog napuštanja Evropske unije, dok su analitičari mišljenja da Brisel na taj način želi pokazati drugim državama šta ih čeka ukoliko žele napustiti uniju. Pobjeda na lokalnim izborima je dodatna podrška Britanaca politici koju vodi aktuelna premijerka Theresa May i sigurno je osnažio poziciju britanske premijerke na domaćoj i vanjskopolitičkoj sceni.

 

NV

Na vrh