Počela manifestacija 17. Međunarodni književni susreti Cum grano salis

20. Sep 2017. | 22:06 | NV
IMG_20170920_200606

Izložbom “Mak Dizdar: Prvih stotinu godina” i promocijom autentičnog i defnitivnog izdanja knjige “Kameni spavač”, večeras je u Ateljeu Ismet Mujezinović počela manifestacija 17. Međunarodni književni susreti Cum grano salis.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je zvanično otvorio književne susrete.

Izložba “Mak Dizdar: prvih stotinu godina” sastoji se od originalnih rukopisa i predmeta iz obimne kolekcije “Mak Dizdar” Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, specijalno izrađenih samostojećih interpretativnih panoa, te bogatog izbora multimedijalnih sadržaja.

Pored izložbe, Fondacija “Mak Dizdar” također je izdala jubilarno, autentično i definitivno izdanje Kamenog spavača, koje je priredio prof. dr. Sanjin Kodrić. Radi se, naime, o izdanju koje se temelji na posljednjoj stvaralačkoj volji Maka Dizdara i koje je priređeno u skladu sa najvišim tekstološkim književnohistorijskim kriterijima.

O izložbi su govorile Šejla Šehabović i Đana Kukić, a o knjizi Kameni Spavač govorili su Gorčin Dizdar, Sanjin Kordić i Mile Stojić. Tekstove iz knjige interpretirala je Hasija Borić.

 

NV / Grad Tuzla

Na vrh