Počelo polaganje cijevi za gasovod “Turski tok”

25. Jun 2017. | 16:45 | NV
45601

Ruski predsjednik Vladimir Putin obavijestio je turskog kolegu Tajipa Erdogana da je počelo polaganje cijevi na podvodnoj sekciji gasovoda “Turski tok”, prenosi Srna.

Putin je razgovarao sa Erdoganom putem telefona sa broda za instalaciju cijevi i prenio mu informaciju o početku podvodnih radova, navodi “Sputnjik”.

“Naši projekti sa Turskom razvijaju se na način na koji se ne razvijaju sa mnogim zemljama. Sa nekim državama provedemo godine u dobijanju raznih administrativnih dozvola, a sa Turskom je to završeno za nekoliko mjeseci i bez sumnje se dešava kao rezultat vaše lične i direktne podrške”, rekao je ruski predsjednik.

Sporazum o gradnji “Turskog toka” potpisan je u jesen 2016. godine, a radovi su počeli poslije samo nekoliko mjeseci, naglasio je Putin.

“Ukoliko naši partneri to žele, bićemo spremni da isporučujemo gas preko Turske na jug i jugoistok Evrope”, dodao je ruski lider i napomenuo da takvo interesovanje postoji.

Izgradnja gasovoda sa posebnom pažnjom se prati u Ukrajini, jer izgradnjom gasovoda preko Turske Ukrajina prestaje biti tranzitna zemlja za ruski gas i na taj način će izgubiti milijarde dolare profita.

Sa druge strane, izgradnja gasovoda mogla bi pojedinim balkanskim državama donijeti dodatne izvore prihoda i povećati njihovu geopolitičku važnost.

 

NV

Na vrh