Podrška za više od 50 porodica djece i osoba sa invaliditetom: Otvoren Servis centar “SocI“ u Tuzli

29. Jun 2017. | 17:44 | NV
soci--

Servis centra „SocI“ koji pruža podršku porodicama djece i osoba sa invaliditetom danas je i zvanično otvoren.

Servis centar u Tuzli zvanično su otvorili Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u BiH i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Centar nudi besplatne usluge za više od 50 porodica djece i osoba sa invaliditetom sa područja Tuzlanskog kantona, a prvenstveno kroz osiguravanje boravka do četiri sata dnevno za djecu, kreativnih i inkluzivnih radionica i muzikoterapije, rada na vještinama socijalizacije, za odrasle osobe sa poteškoćama u razvoju organizuju se aktivnosti samozastupanja, dok  je za porodice djece i osoba sa poteškoćama u razvoju osigurana pravna i psihološka pomoć, savjetovanje, te pomoć u kriznim situacijama.

“Sretan sam da danas mogu biti ovdje i posebno se zahvaliti Gradu Tuzla i svima koji su učestvovali u osnivanju Centra koji djeci pruža mogućnost da ostvare osnovna ljudska prava, a njihovim roditeljima podršku koja im je itekako potrebna. Ponosan sam što USAID podržava uspostavljanje ovakvih centara i u drugim djelovima BiH i nadam se da ćemo uskoro otvarati i nove“, poručio je Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u BiH.

Servis centri  za podršku porodicama djece i osoba sa invaliditetom ranije su otvoreni i u Sarajevu, Banja Luci i Foči.

“Moramo imati više sluha za djecu i osobe sa invaliditetom, ali i njihove porodice.  Ovaj Servis centar je poseban upravo zbog toga što cijeloj porodici pruža podršku koju nigdje drugo ne mogu dobiti“, istakao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Uspostavljanje Servis centra podržali su USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) i Grad Tuzla, a inicijator osnivanja je Udruženje za ljudska prava i socijalnu inkluziju (SocI) iz Tuzle.

Udruženje za ljudska prava i socijalnu inkluziju (SocI) brine o osobama koje nisu dovoljno socijalno uključene, te im pomaže da ostvare svoj puni potencijal.

 

NV

Na vrh