Podstanar u vlastitoj zemlji: Koja je isplativost u skupljem zakupu duplo manjeg prostora?

11. Aug 2017. | 23:20 | NV
vladafbih

Na posljednjoj sjednici održanoj u Sarajevu, Vlada Federacije BiH donijela je odluku o zakupu poslovnog prostora u zgradi Energoinvesta, piše NAP.

O preseljenju iz dosadašnjih prostorija u Alipašinoj ulici, koje Vlada koristi još od 1996. godine, a koje su u vlasništvu SDP-a BiH, bilo je govora duže vremena, a sada je odluka konačno i donijeta.

Odluku o preseljenju na novu lokaciju iz Vlade pravdaju boljim finansijskim uslovima, ali kada se pogledaju cifre, dolazi se do jasnog zaključka da će Vlada ubuduće raditi u daleko slabijim radnim uslovima.

Za zakup prostorija u zgradi Energoinvesta Vlada FBiH će mjesečno izdvajati 36.000 KM, dok je za zakup prostora u zgradi SDP-a plaćala 41.000 KM.

Međutim, Vlada je u Alipašinoj ulici koristila 4.200 kvadrata prostora i 38 parking mjesta, dok će u zgradi Energoinvesta imati na raspolaganju manje prostora – 2.054 kvadrata i 10 parking mjesta.

Prostom matematikom dolazi se do računice da je Vlada do sada morala izdvajati po 10,65 KM po kvadratnom metru, dok će od sada plaćati 17,55 KM po kvadratu.

Ostaje otvoreno pitanje kako će Vlada u duplo manje prostora smjestiti kompletnu administraciju, ako je i do sada bilo žalbi da rade u neuslovnom i malom prostoru. Pri tome ne treba zaboraviti ni činjenicu da će se u renoviranje prostorija u zgradi Energoinvesta trebati uložiti određena finansijska sredstva.

Nakon što je Vlada donijela odluku da se iz prostorija u vlasništvu Socijaldemokratske partije BiH iseli u zgradu Energoinvesta, pojavila se opravdana sumnja u namjere Vlade.

Da li su u Vladi uopšte razmišljali o finansijskim uslovima ili je bio cilj samo izaći iz prostorija SDP-a i prestanak plaćanja najma prostora ovoj političkoj partiji?

Od 1996. godine Vlada je za korištenje prostorija u zgradi SDP-a na godišnjem nivou izdvajala u prosjeku 3 miliona KM, što znači da je za 21 godinu korištenja izdvojila preko 60 miliona KM.

Jedino što se opravdanim čini jeste postaviti pitanje kako je moguće da za 20 godina nijedna vlada nije imala volje i znanja da osigura novac za izgradnju vlastite zgrade kako ne bi bila podstanar u vlastitoj zemlji.

 

NV / NAP

Na vrh