Poetsko veče u EU info centru: Književnost ne poznaje granice

1. Apr 2017. | 07:23 | NV
Poetsko vece 2

Povodom obilježavanja Svjetskog dana poezije (21. mart), EU info centar u BiH je 29. marta bio domaćin večeri poezije na temu uloga poezije u savremenim kretanjima u bh. društvu. Na događaju je upriličeno čitanje književnih djela uglednih pisaca i pjesnika iz BiH, nakon čega je druženje nastavljeno u neformalnom razgovoru.

“Zadovoljstvo mi je da učestvujem na ovoj kulturnoj večeri, jer svi smo svjesni koliko je kultura moćno sredstvo za povezivanje ljudi, kao i za jačanje međusobnog razumijevanja. Kultura, naročito književnost, ne poznaje granice, međutim, ne može napredovati bez finansijske pomoći. Evropska unija kroz svoj program Kreativna Evropa podržava inicijative za kulturni napredak “, rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, izrazivši zadovoljstvo što su dva pisca iz BiH dobila nagradu EU za književnost.

Ovom prilikom, ambasador Wigemark je pročitao i stihove kratke Rumijeve pjesme, “Kako ćete zasjati, ako vam svako glancanje smeta” (slob.prev), posvetivši je EU naporima, političkim liderima u BiH i drugim akterima uključenim u provođenju reformi u zemlji.  Ovaj prevod je odakle

Prvi bh. dobitnik nagrade EU za književnost za 2013. godinu, Faruk Šehić, podijelio je svoje dragocjeno iskustvo stečeno nakon osvajanja nagrade.

Kada je u pitanju sticanje novih saznanja u kreativnom radu i djelovanje izvan sopstvenih okvira, odnosno širenje mojih književnih vidika, ova nagrada mi je pružila nove mogućnosti i drugačiju perspektivu“, zaključio je Šehić.

Ugledni bh. pjesnik, Mile Stojić, podijelio je sa prisutnima svoj pogled na trenutnu književnu i kulturnu scenu u BiH, naglasivši da je poezija društvena stvarnost današnjice. “Poezija bilježi povijest poraženih, dok književnost prikazuje istinske ljudske vrijednosti. Pjesnici u BiH nisu izuzetak ovog pravila”.

Na kraju večeri, prisutni su imali priliku uživati u impresivnoj gitarskoj izvedbi poznatog bh. pisca i pjesnika Ahmeda Burića.

Svake godine 21. marta obilježava se Svjetski dan poezije, kojim se slavi jedan od najdragocjenijih oblika kulturnog i jezičkog izraza i identiteta čovječanstva. To je prilika da se oda počast pjesnicima, oživi tradicija usmene predaje poezije, promoviše čitanje, pisanje i predavanje poezije, podstiče usklađivanje poezije i drugih vrsta umjetnosti, kao što je pozorište, ples, muzika i slikanje, te podizanje vidljivosti poezije u medijima.

Nagradu Evropske unije za književnost finansira program Kreativna Evropa. Pobjednicima slijedi nagrada u iznosu od 5.000 eura, široka promocija autora, te finansijska podrška za prevod nagrađene knjige na strane jezike. Pisac i kolumnista Faruk Šehić je 2013. godine bio prvi bh. pobjednik  Evropske nagrade za književnost za roman „Knjiga o Uni”. Istu nagradu 2016. godine dobila je Tanja Stupar- Trifunović iz Banja Luke za knjigu „Satovi u majčinoj sobi”.

 

NV

Na vrh