Pokušaji Dodika da preuzme zasluge za rješavanje pitanje klirinškog duga je smiješna

14. Aug 2017. | 19:36 | NV
crnadak(26)

Povodom izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o pitanju klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH, objavljene juče na agenciji SRNA, u kojoj spominje ministra vanjskih poslova BiH, reagirao je prozvani ministar Igor Crnadak.

“Pokušaji Milorada Dodika i SNSD-a da preuzmu zasluge za rješavanje pitanja ruskog klirinškog duga postali su smiješni, jer ih dvije nepobitne činjenice demantuju.

Prva činjenica kaže da je ovo Vijeće ministara BiH vodilo pregovore i potpisao sporazum sa ruskom stranom, nakon čega je novac u ukupnom iznosu nedavno uplaćen na račun Centralne banke BiH.

Druga činjenica kaže da tokom prethodna dva mandata, od 2006. do 2015. godine,  kada je potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić bio predsjedavajući, odnosno zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, nije bilo nikakvog sporazuma sa Ruskom Federacijom i nije bilo rješenja ovog pitanja.

Iz ove dvije činjenice je jasno da će rješavanje klirinškog duga Rusije ostati zabilježeno kao jedan od uspjeha ovog Vijeća ministara BiH, u kojem učestvuju PDP i Savez za promjene, bez obzira na svu mržnju koju prema srpskim predstavnicima u Sarajevu svakodnevno pokazuje Milorad Dodik.

Ovom prilikom još jednom želim da iskažem zahvalnost Ruskoj Federaciji što je cjelokupan dug prema BiH isplatila u gotovom novcu, što je jedinstven slučaj, a za postizanje ovog sporazuma lično sam se, i u ime BiH i u ime Republike Srpske koju predstavljam u Vijeću ministara BiH, zahvalio ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu prilikom našeg zvaničnog susreta u maju ove godine”, kaže Crnadak.

 

NV / NAP

Na vrh