Polemika Tadića i Vučića o Ejupu Ganiću

4. May 2017. | 22:09 | NV
Predsednici Srpske napredne stranke Aleksandar Vucic i Nove demokratske stranke Borisa Tadic su danas u stranackim prostorijama SNS u Beogradu odrzali sastanak o formiranju Vlade Srbije. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/AV)

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić odbacio je navode da je pregovarao i politički trgovao oko izručenja Ejupa Ganića Srbiji. Vijest je jučer objavio list Blic, a onda je komentarisao premijer i novoizabrani predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da je vlast bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića bila spremna da odustane od zahtjeva za izručenje Ejupa Ganića Srbiji u dogovoru sa vlastima u Sarajevu. Uslov Srbije je bio da vlast u BiH prihvati da se iz naše rezolucije oko koje su se lomila koplja u Skupštini Srbije, izbaci riječ “genocid”.

“Vučić vrlo dobro zna da je zahtjev za izručenje Ejupa Ganića poslat na vrijeme i u skladu sa svim procedurama. Danas živimo i u zemlji u kojoj nijedan medij ne smije da objavi ni odgovor opozicije na takve optužbe vlasti”, rekao je Tadić.

U nizu proizvoljnosti Vučić je tvrdio da se Tadić dogovorio da Ganić ne bude izručen Srbiji. Blic piše da su, prema dokumentaciji suda u Londonu, glavni pregovarači u vezi sa ekstradicijom Ganića bili Borko Stefanović, tadašnji politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije i s druge strane Damir Arnaut, savjetnik za pravne i ustavne poslove tadašnjeg predsjednika BiH Harisa Silajdžića.

“Je li moja krivica to što ne dam da se povuku potjernice za zločincima i silovateljima, niti to što neću da se dogovaram kao oni što su sa Ganićem”, zapitao je Vučić.

Opet se iz srbijanskih medija mogu čitati samo brutalne laži i proizvoljne konstrukcije. U Londonu se nije pregovaralo oko Ejupa Ganića, nego je sud ocjenjivao dokumentaciju i praktično vodio sudski spor oko zahtjeva Srbije za njegovu ekstradiciju, piše NAP.

Saslušano je desetine svjedoka, izneseni dokazi i dokumentacija srbijanskog tužioca za ratne zločine Vladmira Vukčevića i ministrice pravde Republike Srbije Snežane Malović i preispitani svi materijalni dokazi sabrani u desetak registratora. Srbija je angažirala tri ugledna britanska advokata od kojih je jedan bio i advokat britanske kraljevske krune.

Nakon svega britanski sudija Tim Workman je donio presudu kojom se zahtjev Srbije odbija. Po običaju, režim u Srbiji izmišlja i politizira, a svojoj javnosti ne daje nikakve suštinske odgovore, zaključuje NAP.

 

 

NV / NAP

Na vrh