Policija i pravosuđe moraju istražiti i sankcionirati prijetnje smrću novinaru Draganu Bursaću

8. Jul 2017. | 19:29 | NV
dragan b

Upravni odbor Udruženja BH novinari  i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju govor mržnje i prijetnje smrću upućene novinaru Draganu Bursaću putem društvene mreže Facebook. Eksplicitne prijetnje smrću, praćene govorom mržnje upućene su Bursaću 8. jula putem društvene mreže Facebook na tekst pod naslovom “Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?“ koji se odnosi na održavanje mitinga podrške Ratku Mladiću 11. jula u Banja Luci. Tekst je objavljen kao kolumna na Aljazeera Balkans, piše agencija Patria. Inače, Bursać je urednik portala Buka.

UO BH novinara podsjeća kako ovo nije prva prijetnja upućena kolegi Draganu Bursaću, nego samo jedna u nizu, svaka jednako brutalna i sa ozbiljnim pokušajem ugrožavanja života i sigurnosti novinara, ali bez efikasnih mjera nadležnih policijskih i pravosudnih institucija, te kažnjavanja osoba koje šire mržnju i pozivaju na ubijanje.

“Smatramo da su sloboda govora, pravo na izražavanje vlastitih stavova i razmišljanja, bez cenzure i straha da će zbog toga biti progonjen, etiketiran ili biti izložen prijetnjama, neotuđiva prava svakog pojedinca, ali i obaveza državnih institucija da svim zakonskim i drugim mjerama štite ta prava. U tom kontekstu, BH novinari upozoravaju na učestalost prijetnji i ugrožavanja sigurnosti novinara koji iznose kritičke stavove i vlastita mišljenja o osjetljivim temama iz političkog, vjerskog, ekonomskog i društvenog života u BiH. Umjesto legitimne, javne polemike i sučeljavanja mišljenja ili činjeničnog osporavanja stavova sa kojima se pojedinci ne slažu, svjedoci smo prijetnji, huškanja, govoru mržnje ili pozivima na linč i nasilje prema novinarima i drugim osobama koje iznose kritičke stavove.

Zbog toga BH novinari i Linija za pomoć novinarima izričito zahtijevaju od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske efikasnu istragu prijetnji Draganu Bursaću i svim drugim novinarima, te sankcioniranje osoba koje stoje iza ovih prijetnji. MUP RS, pravosudne institucije i druga nadležna tijela RS moraju na efikasniji način, nego što su to činili do sada, osigurati zaštitu prava pojedinca na slobodu izražavanja, a svaki pokušaj kršenja ili zluopotrebe tog prava efikasno istražiti i kazniti u skladu sa postojećim zakonima i međunarodnim konvencijama.”

 

NV / NAP

Na vrh