Policija mještane Kruščice privodi na saslušanje, jer se protive gradnji mini hidrocentrala

13. Sep 2017. | 13:24 | NV
kruscica kod viteza patria

Iz MUP-a Srednjobosanskog kantona pozivaju na saslušanje mještane koji se protive gradnji mini hidroelektrana na rijeci Kruščici, potvrdilo je za agenciju Patria više mještana iz ovog mjesta kod Viteza.

Iz MUP-a su također od nekoliko mještana oduzeli privatno oružje, iako su za njih imali urednu dokumentaciju.

Muris Đelilović rekao je za agenciju Patria da je više od tri sata proveo u MUP-u na saslušanju nakon čega je protiv njega pokrenuta krivična prijava, u kojoj se kvalifikuje kao vođa građana koji narušavaju javni red i mir.

“Pokušavaju nas prikazati kao da smo mi grupa kriminalaca, a ne čestiti i pošteni građani koji brane svoju državu upravo od nasrtaja onih čije namjere nisu čestite“, rekao je Đelilović.

Četvorica mještana Kruščice već su kažnjeni sa ukupno 1.200 KM kazne zbog protivljenja gradnje mini hidrocentrala.

Mještani Kruščice već danima blokiraju gradnju mini hidrocentrala na rijeci Kruščici, jer se radi o izuzetnim prirodnim ljepotama, kao i o vodozaštitnoj zoni iz koje se napaja najveći dio Zenice.

“Vlast nas pokušava zastrašiti uz pomoć policije. Poručujemo im da neće uspjeti”, rekao je Đelilović.

Nekoliko dana ranije Specijalna jedinca MUP-a SBK proteste je razbila upotrebom sile, ali mještani ni nakon toga ne odustaju od svojih prava.

Spor između mještana Kruščice i investitora traje već godinama. Đelilović optužuje bivšeg SDA-ovog načelnika Advana Akeljića da je neke od najljepših dijelova njihovog sela dao pod koncesiju firmi HIGRACON d.o.o. Sarajevo.

“Priča oko izgradnje dvije mini hidrocentrale na rijeci Kruščici krenula je iz perioda načelnika općine Vlade Alilovića. On tada nije želio dati koncesiju na rijeku Kruščicu, iako je imao ogroman pritisak iz SDA da to učini. Kada je Alilović otišao sa vlasti, rijeku pod koncesiju dao je SDA-ov načelnik Akeljić, a aktualna vlast nastavila podupirati projekt“, rekao je Đelilović.

Mediji su ranije objavili da postoje ozbiljne indicije da iza gradnje mini hidrocentrala na rijeci Kruščici stoji direktor Razvojne banke FBiH Salko Selman. Selman ovu vijest nije potvrdio, ali ni demantirao.

Direktor sarajevske firme Higracon koja gradi ove mini hidrocentrale na Kruščici je Armin Hadžialić. Hadžialić je, piše portal Vijesti.ba, pozivajući se na visokoobaviješteni izvor, brat Sabahudina Hadžialića, koji je bio Selmanov savjetnik u vrijeme dok je Selman bio premijer SBK. Selmanova porodica već ima iskustvo u mini hidrocentralama. Ime direktora Razvojne banke Selmana već se u medijima dovodilo u vezu sa nezakonitim radnjama, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh