Policijski odbor odbio žalbu kandidata za Specijalnu jedinicu

23. Aug 2017. | 15:59 |
lukac i campara

Prema sad već zvaničnim informacijama koje su dobili, Policijski odbor FUP-a odbio je žalbe četvorice kandidata za Specijalnu policijsku jedinicu a koje je Lukač Dragan obrisao sa spiska koji je sačinila Komisija prema ostvarenim rezultatima na testiranju, piše NAP.

Policijski odbor pozvao se na Član 4. kojim se vodi računa o nacionalnoj zastupljenosti iz Zakona o policijskim službenicima.

Time je i Policijski odbor ozakonio diskriminaciju prilikom zapošljavanja i potvrdio da “gdje prestaje logika tu počinje Bosna”.

“I pored borbe medija i javnosti, foruma i podrške kandidatima, nažalost, po ko zna koji put se dokazalo da su SDA, a time i Aljoša Čampara i Lukač jači od svih zakona u BiH. Upitno je koliko je sad i bitno podnijeti prijavu tužilaštvima i sudovima, kad isti nisu i pored pisanja medija ništa poduzeli iako su tužioci to dužni po službenoj dužnosti. Upitno je da li podnositi prijavu ombudsmenima F BiH ili BiH kad se isti i pored pisanja medija do sada nisu oglasili niti nastupili po službenoj dužnosti. Upitno je sve u ovoj zemlji. Najbolje je otići i ostaviti sve. Vratiti se kao ministar Švedske Vlade ili kao vrhunski fudbaler reprezentativac te iste Švedske. Otići u Ameriku i biti član Microsoftovog tima. Samo otići odavde što dalje, taman na bauštelu”, navodi se u pismu koje je Patria dobila od kandidata koji su se žalili.

Nadalje u pismu se navodi da u ime četvorice kandidata, zahvaljuju medijima koji su pratili cijeli slučaj.

“Zahvaljujemo se i OHR-u koji je “pozvao FUP da poštuje zakon”, ali i Draganu Mektiću koji je svijetla tačka policijskih struktura. Zahvaljujem se cijeloj javnosti i svim portalima koji su prenijeli ovo dešavanje. Da smo uspjeli, bila bi to pobjeda svih nas protiv nacionalizma i diskriminacije, ovako, ovo je  još jedna izgubljena bitka. Ovu diskriminaciju osudile su i četiri političke partije odnosno njihovi predstavnici.

Ako išta, uspjeli smo ih u jednom trenutku ujediniti. Nas četvorica mladih momaka koji smo željeli biti specijalci. Zato se zahvaljujemo posebno SDP-u, DF-u, SBB-u i SDS-u (Dragan Mektić). Javili smo se tim partijama na mail i podržale su našu borbu kroz svoje istupe.

Građanima poručujemo da već sad počnu razmišljati o sljedećim demokratskim izborima. O 850 ukradenih auta u Kantonu Sarajevo za godinu dana, o suđenju za ubistvo Dženana Memića, o “sportskom ribolovu” kojim se bavi njihova policija (uhvatiš, slikaš, pustiš), o predmetima hapšenja sudija, tužilaca, vještaka. Hapšenju dva komesara kantona od čega je jedan u bjekstvu još uvijek kao što je i sudija u bjekstvu.

O trkama autima i ubijanju momaka i djevojaka po ulicama gradova, o autoputu čiji je kamen temeljac položen 1997. godine,  o hidroelektranama koje se prave 16 godina, o hapšenju Zukića i direktora elektrodistribucije (svi iz SDA), i da se okrenu oko sebe. Da ne zaborave sve što se radi i gdje žive.

Obrisali su Ismeta Gavrankapetanovića, obrisali su doktoricu Mesihović, obrisali su 30 ljekara na Koševu. Željezare i cementare su u ratom srušenoj zemlji prodali Indijcima i Njemcima. Obrisali su jedinu fabriku čokolade u BiH. Tvornicu žice i eksera, Feroelektro, Soko iz Mostara, Aluminij iz Mostara, više od pola fabrika u Tuzli, Šipad su obrisali, obrisali su i pokupovali pola namjenske industrije u Travniku i Novom Travniku. Imamo tri gradska saobraćajna preduzeća u cijeloj državi, i njih su uništili. Uništili su obrazovanje, uništili su kulturu (muzeje), uništili su auto industriju (TAS) a i jedinu državnu avio kompaniju su uništili. Obrisali su sve dimnjake sa grba bivše SR BiH.

Nas četvorica smo samo kolateralna šteta i ni blizu nismo bitni kao borci koji dva mjeseca čekaju pred Vladom F BiH. Naša nafaka će doći i nismo ni očekivali da nam je da Lukač Dragan niti Policijski odbor čija je dva člana on predložio a jednog Čampara. Sve njih je potvrdio Fadil Novalić. Nismo očekivali. To su po našem mišljenju sitne duše. Lukačevo vrijeme neumitno prolazi. Nikad više on neće sjediti na onoj stolici. Mi možda i hoćemo. Naše vrijeme dolazi, a njegovo neumitno prolazi.

Primljenim kandidatima želimo sve najbolje u životu i na policijskoj akademiji. Specijalcima FUP-a od srca želimo da ovi momci budu dostojni da budu u timovima sa njima i da se mogu osloniti na njih” stoji u pismu kandidata čije su žalbe odbijene i koji su diskriminirani, prenosi NAP.

 

NV / NAP

Na vrh