Poljoprivrednik Senad Oraščanin: Parlamentarci budite hrabri i glasajte protiv povećanja akciza

19. Apr 2017. | 11:19 | NV
Parlamentarna_skupstina_BiH_Sarajevo

Senad Oraščanin je već dva puta pisao medijima i obraćao se javnosti povodom povećanja akciza na gorivo i o čemu se trebaju izjasniti poslanici u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Njegov novi apel prenosimo u cijelosti:

“Javljam se opet povodom sjednice koja je sutra (četvrtak) na rasporedu, a na kojoj će se naći izmjene i dopune Zakona o akcizama. Ovim putem se opet obraćam svim zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Poštovani zastupnici, na prethodnoj sjednici pokazali ste hrabrost i odlučnost i svjesnost o izuzetno teškoj situaciji u poljoprivredi u cijeloj BiH i glasali ste protiv. Opet Vas podsjećam da su nam federalne vlasti značajno smanjile poticaje za poljoprivredu zadnje tri godine, sa isplatom nam kasne više od pola godine, a nekima još nisu isplaćeni poticaji iz 2014. godine, i mi dobivamo mrvice dok se raznim tajkunima redovno isplaćuju milionski iznosi.

Vlasti BiH su nas ostavile bez sredstava EU već nekoliko godina, bez zaštite od daleko razvijenije konkurencije iz uvoza i sada nam još hoće da povećaju akcize na gorivo za autoputeve koje mi sa svojim traktorima nikako ne koristimo, a uvođenje plavog dizela nam se obećava od 2010 godine i još nije uveden, dok naša kunkurencija iz susjednih zemalja i zemalja EU ima plavi dizel dugi niz godina.

Vjerujte da bi nas većina najradije napustila zemlju i otišla trbuhom za kruhom, ali nama ni to nije omogućeno, jer imovinu nemamo kome prodati, a rate kredita će nas stići gdje god odemo.

Zadnja nada spasa ste nam vi poslanici koji prethodnu sjednicu niste podržali nerealne odluke i zaustavili ste trenutno povećanje akciza za gorivo.

Molim vas da i na ovoj sjednici ostanete odlučni, hrabri i glasate protiv povećanja akciza.

Molim vas pomozite nam, nemojte nas izdati i prodati se onima koji svake godine dobijaju milionske poticaje na štetu nas malih i srednjih poljoprivrednika kojih je najviše i koji smo i zaslužni za održivost poljoprivrede i zaslužujemo biti njeni nosioci u BiH.”

 

NV

Na vrh