Poljoprivrednik Senad Oraščanin ponovo piše parlamentarcima: Nepravda boli više od neimaštine

16. May 2017. | 14:12 | NV
poljoprivrednici-protest-800x445

Senad Oraščanin je već nekoliko puta pisao otvorena pisma javnosti i političarima. Oglasio se još jednom. Pismo prenosimo u cijelosti:

“Ne boli nas toliko neimaština koliko nas boli nepravda!

Pored smanjenja i ukidanja određenih poticaja, sprječavanja dobivanja poticaja iz EU fondova i stalnog i redovnog kašnjenja u isplati gdje nam poticaji nisu isplaćeni čak i od 2014. godine, a tajkunima koji su u sprezi sa strankama na vlasti se uredno u 2015. i 2016. godini isplaćuju milionski iznosi poticaja.

Isto tako nas tajkuni pljačkaju kroz niske otkupne cijene koje su za mlijeko, tovnu junad, a izgleda da će biti i za maline i druge naše proizvode, i do 20 % manje nego što su bile prije tri godine i sve se to dešava pred očima i bez ikakve reakcije vlasti.

Nama ne treba više novaca iz budžeta nego pravednija raspodjela postojećih. Ograničite poticaje na 100 ili 200 hiljada KM godišnje po jednom korisniku i imat ćemo i viška novca i neće biti sadašnje nepravde.

Pošto smo vas mi birali želimo vam vjerovati da ćete nas zaštititi od ovolike nepravde, u protivnom neće biti dobro za nas, a onda ćete i vi biti meta naših proizvoda od jaja, krompira pa do svega drugog na svakom pedlju lijepe naše zemlje.”

 

NV

Na vrh