Poljska: Ne planiramo raspoređivanje američkih raketa na našoj teritoriji

7. Aug 2017. | 09:35 | NV
1174414

6. jula ministri odbrane Poljske i Sjedinjenih Američkih Država su potpisali sporazum o dostavljanju Poljskoj američkih raketnih sistema “Patriot”. Sistemi “Patriot” su namjenjeni za presretanje protivničkih raketa i aviona i bili su najavljivani kao dio veće strategije prisustva NATO saveza na istoku Evrope i obuzdavanja Rusije.

Međutim, nove informacije govore da Poljska ima drugačije planove. Šef poljske diplomatije Witold Waszczykowski u intervjuu za Komersant business daily izjavio je da on nema takve informacije o raspoređivanju američkih raketa. “Do sada sve su to špekulacije, mi nismo dobili nikakvu ponudu od Sjedinjenih Država, a odluka o raspoređivanju takvog oružja zavisila bi od odluke NATO saveza. Koliko znam takav plan sada ne razmatramo”, rekao je Waszczykowski, prenosi Tass.

Ranije su poljske novine “Gazeta Pravna” pisale da je projekat dostavljanja američkih raketa u Poljsku zaustavljen nakon što su Poljaci tražili i transfer tehnologija, a to Amerikanci nisu mogli prihvatiti. Prema istom izvoru, Poljska je očekivala je da će dobiti tehnologije vezane za upravljanje i održavanje sistema, komunikacije i naoružanje, kako bi onda oni sami mogli proizvoditi jeftine zemlja-zrak rakete.

Pomenutog 6. jula poljski ministar odbrane Antoni Macierewicz je izjavio da će sistemi “Patriot” Poljskoj biti isporučeni 2022. godine, a da će godinu kasnije biti u “operativnoj upotrebi”. Poljaci su planirali kupiti osam baterija ovih američkih raketnih sistema za 7,5 milijardi dolara, podsjeća Tass.

 

NV / foto EPA / Tass

Na vrh