Poljska tužila EK zbog ustupanja gasovoda Gaspromu

19. Dec 2016. | 16:05 | NV
gas-russia-north-stream

Poljska je tužila Evropsku komisiju (EK) zbog njene odluke da se ruskom Gaspromu omogući zakup većine kapaciteta u gasovodu “Opal” u Nemačkoj, duž granica sa Poljskom.

Prema žalbi vlade poljske premijerke Beate Szydło, ta odluka ugrožava sigurnost Poljske stvarajući zavisnost od samo jednog izvora gasa Rusije.

“U tužbi Poljska zamjera EK da je prekršila načela energetske sigurnosti i energetske solidarnosti”, kazala je danas poljskoj privatnoj televiziji TVN24 portparol poljskog ministarstva vanjskih poslova Joanna Wajda.

Poljska od Suda pravde Evropske unije zahtjeva da zamrzne odluku iz oktobra da se “Opal”, kojim gas može da se isporučuje dalje na jug kao kopneni produžetak ruskog gasovoda “Sjeverni tok” na dnu Baltika, izuzme iz pravila konkurentnosti i da se Gaspromu omogući zakup čak 80 posto kapaciteta.

Ta odluka ne odgovara ni Slovačkoj zato što omogućava da Rusija u potpunosti izbjegne Ukrajinu kao tranzitnu zemlju za isporuke gasa u EU, a Slovačka kao tranzitna država za gas koji dolazi preko Ukrajine gubila bi nekoliko stotina miliona eura godišnje.

“Po ocjeni Poljske takvo stanje ugrožava sigurnost isporuka gasa u EU, posebno u regionu Srednje Evrope. Stvara posebne rizike za sigurnost isporuka gasa u Poljsku jer je čini zavisnom od isporuka jednog izvora gasa, Rusije”, kazala je Wajda.

Do sporne odluke EK Gasprom je mogao da koristi 50 posto kapaciteta gasovoda “Opal”, a bio je garantovan i pristup konkurencije tom gasovodu, dok bi prema novim pravilima Gasprom mogao da koristi 80 posto kapaciteta do 2033. godine.

Šef poljske diplomatije Witold Waszczykowski izjavio je povodom te odluke da Rusiji više neće biti potrebni novi gasovodi, ni proširenje gasovoda “Sjeverni tok 2“ niti gasovoda “Južni tok.“

“Neće biti “Sjevernog toka 2“, Rusiji više neće biti potreban. Zahvaljujući gasovodu “Opal” sada mogu da povećaju protok gasa iz “Sjevernog toka 1“ koji nije u potpunosti iskorišten. Rusima više neće biti potreban “Južni tok“ da pošalju gas na jug Evrope. Preko “Opala” poslaće ga iz “Sjevernog toka 1”, kazao je prije mesec dana Waszczykowski.

 

NV / Beta / foto eurasiatx.com

Na vrh