Porodice stradalih Selme i Edite ogorčene: Sefićeva sestra provocirala publiku i svjedoke

7. Aug 2017. | 19:07 | NV
amir agic

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno ponovljeno suđenje Sanjinu Sefiću i drugima kojeg se tereti da je 10. oktobra prošle godine u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč.

S obzirom da je suđenje počelo ponovo, jer je prošlo 30 dana između dva ročišta agoniju su ponovo danas prolazili očevi stradalih djevojaka, očevidac Anesa Ernagić i uposlenik SIPA-e Muamer Redžić.

Otac nastradale Selme Agić Amir Agić kazao je da nikad neće odustati, te se zahvalio medijima što prate ovaj slučaj.

“Sefićeva sestra nas je provocirala, a dok smo se obraćali ja i svjedokinja Anesa Ernagić koja je govorila kako je gledala našu djecu kako lete u zrak nakon udara, Sara je psovala i smijala se. Policijski službenici su skrenuli pažnju sudiji koji ju je opomenuo. Nema države, nema ničega. Izgubili smo najmilije, zar treba da trpimo još poniženja, nepravdu i provociranje”, rekao je Agić.

Otac nastradale Edite, Enes Malkoč nije od stresa mogao ni govoriti, ali je kroz suze kazao da misli sve kao i Agić.

Amir Agić kaže da mu je ovo bio najstresniji dan u posljednjih sedam mjeseci, a da je pitao Şud zbog čega je postupak ponovljen.

“Pitao sam zašto nisu kažnjeni. Sudija nam nije dozvolio da kamere snimaju naša svjedočenja, iako smo to tražili. Rekao je kako se optuženi i odbrana tome protive i da mi nemamo pravo tražiti takvo nešto. Mi smo u cijelom ovom postupku niko i ništa”, istakao je Agić.

Njemu je nejasno i kako se dozvoljava advokatima odbrane da budu tako oštri i nisu mislili na njihove osjećaje kao roditelja čije su kćerke stradale. Advokat Sanjina Sefića je Kerim Čelik i to po službenoj dužnosti.

Ostali optuženi su Sara Sefić, Dino Alić i Amar Salihović, te Saud Nišić koji se terete da su istu noć pomogli Sanjinu Sefiću da pobjegne iz Bosne i Hercegovine i pomagali nakon izvršenog krivičnog djela. Advokat Sauda Nišića je Omar Mehmedbašić po službenoj dužnosti. Ostali advokati optuženih su Rusmir Karkin, Safet Medošević i Tarik Čingić.

Na suđenju je bilo napeto, a sestra Sanjina Sefića, Sara čak je bila spremna obračunati se s publikom, pa su reagirali sudski policajci. Svjedokinja Anesa Ernagić čak je i zaplakala tokom svjedočenja, a usljed pritiska koji je vršen na nju.

Naredno ročište zakazano je za 4. septembar kada će biti saslušano devet svjedoka.

 

NV / NAP

Na vrh