Porošenko upozorava Zapad da ne popušta Rusiji

18. Feb 2017. | 16:14 | NV
porosheno768x520

Predsjednik Ukrajine sinoć je upozorio da ne treba “odobrovoljavati” Rusiju, tvrdeći da bi postizanje sporazuma s Moskvom o njegovoj zemlji samo podstaklo borbe u istočnoj Ukrajini. On je rekao i da nova administracija SAD ima “historijsku šansu” da zaustavi ruske ambicije.

Mnoge u Evropi zabrinjava kakav će biti stav nove vlade SAD prema Rusiji jer predsjednik Donald Trump govori o kooperativnijem odnosu.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu, međutim, da ga je danas novi državni sekretar SAD Rex Tillerson uvjeravao u jedinstvo Zapada i solidarnost.

“Čuo sam sve opsesivnije pozive za bar neko smirivanje apetita Rusije. Krenuti u tom pravcu bilo bi naivno, pogrešno i opasno, ne samo za Ukrajinu, nego i za Evropu i svijet”, rekao je on.

On nije precizirao ko je poziva na to, ali je rekao da je sada vrijeme da se zaustave ruske ekspanzionističke ambicije.

“Ovo je apsolutno historijska šansa za sve nas, ali iznad svega to je historijska šansa za novu vladu SAD i za čvrsto transatlantsko jedinstvo”, rekao je Porošenko.

Više od 9.800 ljudi je od aprila 2014. godine poginulo u borbama u istočnoj Ukrajini između vladinih snaga i separatista koje podržava Rusija. Sukob je eskalirao početkom ovog mjeseca, na najgori način od postizanja mirovnog sporazuma 2015. godine.

U četvrtak, Tillerson je rekao da se Rusija mora povinovati mirovnom sporazumu s kojim se saglasila 2015. godine u Minsku čiji je cilj okončanje borbi u istočnoj Ukrajini, dok Trumpova administracija traži načine za saradnju s Moskvom. On je to rekao poslije sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom tokom konferencije ministara vanjskih poslova “Grupe 20” u Bonu, u Njemačkoj.

Porošenko je, međutim, upozorio protiv “bilo kakvog dogovora iza naših leđa” s Rusijom o Ukrajini.

“Nemamo namjeru da odustanemo” od odbrane Ukrajine, rekao je on i naglasio da bi “bilo kakav dogovor s (predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom) iza leđa Ukrajine samo pogoršao stanje”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas, poslije sastanka sa Lavrovom tokom konferencije o bezbjednosti u Minhenu, da je ponovo naglasio potrebu za sprovođenje sporazuma iz Minska. On je također rekao da su ga američki zvaničnici uvjeravali da Washington podržava NATO.

“Sjedinjene Države su posvećene NATO-u i transatlantskoj alijansi”, rekao je on novinarima.

U istočnoj Ukrajini, lider proruskih separatističkih pobunjenika upozorio je danas da oni mogu da upotrijebe silu da bi istjerali ukrajinske vojnike.

Aleksandar Zaharčenko, vođa samoproglašene “Narodne Republike Donjecka”, rekao je da je cilj pobunjenika da političkim sredstvima “oslobode okupirane teritorije” u pokrajinama Donjeck i Lugansk, ali je dodao da oni to mogu da urade i vojnom silom, ako političkih napori propadnu.

Putinov portparol Dmitrij Peskov, izjavio je da je izjava Zaharčenka protivna mirovnom sporazumu iz 2015. godine,  ali je dodao da je data u vrijeme napetosti izazvane akcijama Ukrajine.

 

NV / Beta / foto kyivpost.com

Na vrh