Magazin>>

Posao iz snova: Za 60 dana ležanja u krevetu 16 hiljada eura

6. Apr 2017. | 08:42 | NV
sleepposition

Francuski institut za svemirsku medicinu i fiziologiju (MEDES) traži dobrovoljce koji bi 60 dana proveli u krevetu ne radeći ništa osim obavljanja fizioloških potreba i za taj “rad” bili plaćeni 16 hiljada eura.

Idealni kandidati za ovaj posao iz snova su fizički spremni muškarci stari između 24 i 45 godina koji ne puše, nemaju alergije i imaju maksimalni indeks tjelesne mase izmedju 22 i 27, prenio je The Guardian.

U studiji MEDES-a iz Tuluza, koja se bavi efektima mikrogravitacije na tijelo astronauta, ima mjesta za 24 muškarca. Od njih se očekuje da jedu, piju, kupaju se i obavljaju fiziološke potrebe u krevetu.

“Pravilo je da svakog trenutka najmanje jedno rame mora biti u kontaktu sa krevetom ili okvirom”, kaže koordinator eksperimenta i dodaje da je ideja studije da reprodukuje bestežinsko stanje na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Prije nego što počnu sa dvomjesečnim izležavanjem kandidati će dvije sedmice provesti na intezivnim fiziološkim testovima i mjerenjima.

“Zatim će uslijediti 60 dana tokom kojih moraju da ostanu u krevetu, sa glavom spuštenom za oko 6 stepeni”, kažu iz instituta.

Nakon završetka eksperimenta, učesnici će još dvije sedmice provesti na institutu u Tuluzu na programu oporavka, tokom koga će ponovo imati seriju testova kojima će naučnici pokušati da sagledaju negativne efekte produženog bestežinskog stanja na ljudsko tijelo.

“U određenim uslovima kardiovaskularni sistem je pogođen i nije u stanju da napravi isti napor kao i prije eksperimenta. Vidimo čak i tendenciju pada pritiska i vrtoglavice”, kažu z instituta i dodaju da će, kao i astronauti u svemiru, i učesnici eksperimenta patiti od gubitka mišića u donjem dijelu tijela, opadanja gustine kostiju i poteškoća u stajanju, što je negativna strana ovog „posla iz snova“.

 

NV / Beta / foto menshealth.com

Na vrh