Posrnula Libija: Na ulicama Tripolija stanovnici buše bunare da dođu do vode

29. Oct 2017. | 07:59 | NV
Men fill bottles with water in Tripoli, Libya October 26, 2017. REUTERS/Ismail Zitouny

Nekada jedna od najbogatijih država Afrike posljednjih dana proživljava nezapamćenu krizu, prenosi Reuters. Stanovnici Tripolija, glavnog grada Libije, u namjeri da dođu do vode razbijaju asfalt i betonske pločnike, a zatim buše bunare u gradskim četvrtima.

Stanovnici Tripolija nemaju vodu desetak dana, a nakon što je jedna naoružana grupa odlučila prekinuti vodoopskrbu grada kada bi natjerala drugu naoružanu grupu da iz svojih zatvora oslobode jednog od njihovih lidera.

Ova kriza u vodosnabdijevanju Tripolija postala je simbol propasti nekada prosperitetne države, primjećuje Reuters.

Stanovnik Tripolija Nasser Said rekao je Reutersu da u njegovom dijelu grada “nemaju vodu deset dana i država ništa ne radi” da se agonija prekine.

U namjeri da dođu do vode, sa agregatom koji pokreće bušilicu, radnici će bušiti u zemlji do dubine od 31 metar kako bi osigurali vodu za šest stanova u tom dijelu grada. “Nema vode, nema struje, postajete država u državi”, dodaje Nasser Said koji je skeptičan da će pregovori zaraćenih strana pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija dovesti do pomirenja.

Podsjetimo, rat u Libiji je počeo 2011. godine, nakon što su izbile pobune protiv libijskog lidera Muammera el-Gaddafija. Sukob se ubrzo rasplamsao uplivom brojnih država koje su pomogle pobunjenike, a na kraju je i NATO uveo zonu zabrane letenja iznad Libije te nakon toga otpočeo uništavanje Gaddafijeve vojske. Jedan od najvećih zagovornika uništenja Libije i Gaddafijeve vlasti bio je tadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Gaddafije je mučen i ubijen, a rat u Libiji i danas traje i njegov kraj se ne nazire. Brojne gupe, od koje su neke od mnogih država okarakterisane kao terorističke, međusobno se bore za prevlast u pojedinim dijelovima Libije.

Govoreći o vodosnabdijevanju Libije treba istaći da je jedan od najuspješnijih Gaddafijevih projekata bilo dovođenje vode do libijskih gradova okruženim pustinjom kroz sistem cijevi dug nekoliko hiljada kilometara, čime je, prema različitim navodima, stvoren na svijetu najveći sistem upravljanja tokovima vode.

 

NV / foto Reuters

Na vrh