Potpisan Memorandum o razumijevanju između 17 javnih fakulteta jugoistočne Evrope

14. Oct 2017. | 22:31 | NV
fakultet

Danas je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu upriličeno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između 17 javnih ekonomskih fakulteta sa područja jugoistočne Evrope. Memorandum su, pored dekana Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Kemala Kozarića, potpisali i dekani ekonomskih fakulteta iz Ljubljane, Zagreba, Rijeke, Splita, Beograda, Subotice, Niša, Podgorice, Skoplja, Banja Luke, Istočnog Sarajeva, Tuzle, Zenice, Mostara, Bihaća i Brčkog, prenosi agencija Patria.

Cilj potpisanog Memoranduma o razumijevanju je jačanje suradnje i poticanje tržišnog natjecanja između ekonomskih fakulteta iz regije i time poboljšanje njihovog akademskog i administrativnog učinka. Kreiranje mreže ekonomskih fakulteta rezultirat će visokom kvalitetom obrazovanja, istraživanjima, stručnim usavršavanjima, te će olakšati i povećati mobilnost studenata, akademika i stručnjaka iz oblasti ekonomije.

“Ponos i čast nam je ugostiti veliki broj predstavnika visokoobrazovnih institucija sa područja jugoistočne Evrope. Naš današnji skup je pokazatelj da je Ekonomski fakultet u Sarajevu prepoznat zbog svoje tradicije i 65 godina uspješnog rada i postojanja, te da potpisnici Memoranduma u nama vidi partnera i prijatelja. Osnovna zamisao SEEEBS mreže je da kvalitet obrazovanja ostane naša prepoznatljivost, jer jedino tako možemo biti konkurentniji”, istakao je prof. dr Kemal Kozarić, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Uspostavom SEEEBS (South East European Economics and Business School) mreže izvršit će se institucionalizacija nužne, i visoko zahtijevane, regionalne razmjene ekonomskih i poslovnih akademskih znanja i informacija. Planirani pristup, sačinjen od tri segmenta, obrazovanje, istraživanje i izdavačka djelatnost, imat će za cilj podržati stratešku orijentaciju ekonomskih fakulteta i dosegnuti do tri važne ciljne skupine, studenti, akademski djelatnici i pravna zanimanja.

 

NV / NAP

Na vrh