Potpisan Plan aktivnosti Bosna i Hercegovina/SAD za Mil to Mil i PfP događaje u 2017. godini

5. Dec 2016. | 17:58 | NV
051216-51

Pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i vojni ataše SAD u BiH pukovnik Mark M. Karas potpisali su 05.12.2016. godine u Ministarstvu odbrane BiH Plan aktivnosti Bosna i Hercegovina/SAD za Mil to Mil i PfP događaje u 2017. godini.

Lista događaja je rezultat bilateralnog planiranja i obuhvata aktivnosti svih rodova OS BiH radi njihove opremljenosti i osposobljenosti. U odnosu na prošlu godini, na listi događaja uključeno je i pet aktivnosti koji, po preporuci ODC-ija, imaju strateški značaj u unaprijeđenju sposobnosti OS BiH.

Pomoćnik ministra Zoran Šajinović je zahvalio pukovniku Karasu na podršci koju SAD pružaju Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, istakavši da se kroz ove programe povećava opremljenost i osposobljenost Oružanih snaga BiH.

Pukovnik Karas je naglasio važnost ove saradnje, koja poboljšava ukupne odnose BiH i SAD, a istovremeno znači i podršku SAD  na putu Bosne i Hercegovine ka NATO integracijama.

Ured za saradnju u oblasti odbrane SAD (ODC) kontinuirano pruža značajnu podršku u vojnoj opremi, uslugama i finansijskim sredstvima OS BiH, a potpisivanjem ovog Sporazuma, aktivnosti i saradnja Oružanih snaga BiH i Odjela za odbrambenu saradnju Ambasade SAD u BiH dodatno će povećati interoperabilnost OS BiH i OS SAD.

 

NV

Na vrh