Pravda za Dženana: Naredni protesti ispred Tužilaštva KS, tražimo ostavku Dalide Burzić

8. Feb 2017. | 20:28 | NV
aleja00

Danas su okončani su mirni protesti u Velikoj aleji na Ilidži. Dženanov otac Muriz Memić zatražio je ostavku glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić. Poručeno je da ukoliko ona ne podnese ostavku, sljedeći put građani će se okupiti pred vratima Kantonalnog tužilaštva Sarajevo odakle neće otići sve dok Burzić ne podnese ostavku.

Uz to zatražno je da istragu preuzme ili Federalna uprava policije ili SIPA.

“Pozivam javno Dalidu Burzić da me demantuje. Ona je meni poslala napismeno da je moj Dženan ubijen. Ja nju ne mrzim samo tražim istinu. Ali Kantonalni MUP ne može dovesti istragu do kraja”, rekao je između ostalog Muriz Memić.

Advokat porodice Memić, Ifet Feraget rekao je da država mora provesti efikasnu istragu u ovom slučaju, te da sve što se događa u vezi ovog slučaja nema političku pozadinu.

“Niti se ja bavim politikom, niti gospodin Memić. Samo želimo da se utvrdi istina. Dokazi koje imamo pokazuju da nije riječ o saobraćajnoj nesreći”, rekao je Feraget.

Učesnici protesta došli su do Velike aleje, na mjesto na kojem je prije godinu dana Dženan zadobio teške povrede.

Na platou ispred zgrade sarajevske općine Ilidža prije toga u 13 sati okupilo se više od hiljadu građana koji mirnim protestom još jednom traže otkrivanje istine o smrti Dženana Memića.

Mladić je na današnji dan prije godinu dana u Velikoj aleji zadobio teške povrede od kojih je preminuo sedam dana kasnije, piše Patria.

Povorka u kojoj se članovima Dženanove porodice, prijateljima i građanima pridružio i načelnik Ilidže Senaid Memić uputila je se prema Velikoj aleji gdje je završni dio protesta održan. Građani su uzvikavli: “Sram vas bilo”, “Koga krijete”, “Ostavka, ostavka”, “Izdajice”…

 

NV / nap.ba

Na vrh