Pred Sudom BiH nastavljeno suđenje Fahrudinu Radončiću

23. Aug 2017. | 19:59 |
radoncic(22)

Pred Sudom BiH nastavljeno je suđenje lideru Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinu Radončiću, prenosi agencija Patria.

Državno tužilaštvo je u nastavku suđenja za ometanja rada pravosuđa uložilo dokaze o saslušanju Azre Sarić, pitanja Dnevnog avaza Kliničkom centru u Sarajevu, snimak iz sarajevskog hotela Park iz decembra 2015. godine te spisak poziva i poruka sa telefona optuženog Zijada Hadžijahića, piše BIRN.

Tužiteljice Suada Pašić i Elvira Stanojlović kazale su da zbog godišnjih odmora u Tužilaštvu BiH nisu stigli izdvojiti dokaze koje će koristiti sa CD-a na kojem se nalazi “analitička obrada dokaza“, što je Sud BiH naredio na prethodnom ročištu.

Sudsko vijeće, tužiteljice i advokati optuženih zatim su raspravljali da li će se u dokaze priložiti originalni CD sa svim prikupljenim dokazima ili samo onima koje izdvoji Državno tužilaštvo, kao i tome da li će se pojedini dokazi sa ovog CD-a smatrati dokazima Tužilaštva ili odbrane.

Asim Crnalić, koji brani Fahrudina Radončića, kazao je kako odbrana nije napravila ove dokaze i kako „nema sumnje da je to dokaz Tužilaštva BiH“ a da odbrana te dokaze samo izvodi.

“Šta se mi ovdje pravimo ludi”, kazao je Crnalić i optužio Tužilaštvo da “ne radi svoj posao“, dodavši da se “stvarno naljutio“.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović tražila je od Tužilaštva da do narednog ročišta izdvoji dokaze koje će koristiti sa CD-a sa dokazima.

Tokom ulaganja žalbi Odbrana na dokaze sa prethodnog ročišta u kojima je navedeno “vršenje pristiska na Azru Sarić“, Radončić je kazao kako je sama Sarić u iskazu iz 2014. godine rekla da na nju niko nije vršio pritisak.

Optužnica tereti Radončića da je naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Bilsena Šahman i Bakir Dautbašić. Na teret je Radončiću stavljeno i da je u dogovoru s Dautbašićem, nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, saznati da li je u vezi s Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori.

Tužiteljice su tokom ročišta iznijele tri seta dokaza među kojima je i snimak nadzornih kamera hotela Park u Vogošći iz decembra 2015. godine. Vlasnik hotela dobrovoljno je predao snimak Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Advokat Zijada Hadžijahića Nermin Mulalić uložio je žalbu na ovaj dokaz uz objašnjenje kako smatra da je došlo do kršenja Zakona o krivičnom postupku jer zakon “ne poznaje institut dobrovoljne predaje“, uz napomenu da se dokazi “mogu samo privremeno oduzeti“.

Tužilaštvo je kao dokaz priložilo zapisnik o saslušanju svjedoka Azre Sarić. Kao prilog ovom dokazu nalaze se pitanja koje je novinar Dnevnog avaza poslao Kliničkom centru u Sarajevu. Tužiteljice su navele da je “težište novinarskog pitanja bio radnopravni status Azre Sarić“.

Radončić je nakon ulaganja ovog dokaza kazao kako je “radnopravni status iznimno važan u istraživačkom novinarstvu“.

Tužilaštvo je uložilo i dokaze o telefonskim pozivima i SMS porukama na osnovu kojih će, kako tvrde tužiteljice, dokazati česte kontakte Hadžijahića i Dautbašića, kao i pozive prema tužiocima Mirzi Hukeljiću i Dubravku Čampari. Tokom ročišta je prikazan listing poziva ali ne i sadržaj SMS poruka, kako je planirano, jer odbrana nije imala uvid u poruke koje će predstaviti Tužilaštvo.

Optuženi Bakir Dautbašić kazao je kako ga je “iziritirala riječ učestalost“.

“Ovo što ste vidjeli je malo komunikacije koliko smo stvarno imali”, kazao je Dautbašić i dodao da Hadžijahića poznaje 25 godina.

Dautbašić je kazao da je s Hadžijahićem komunicirao i poslovno i privatno.

Suđenje se nastavlja u srijedu 30. augusta, podsjeća NAP.

 

NV / NAP

Na vrh