Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić s delegacijom BiH boravi u zvaničnoj posjeti Izraelu

13. Mar 2017. | 18:06 | NV
ivanić-predsjednik izraela%2c6

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji s delegacijom BiH boravi u zvaničnoj posjeti Izraelu, razgovarao je danas u Jerusalemu s predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom o aktuelnoj političkoj situaciji u dviju zemlјe, regiji Balkana i na Bliskom istoku.

Predsjedavajući Ivanić i predsjednik Rivlin saglasili su se da su odnosi BiH i Izraela odlični, s prostorom za dodatno unapređenje koje bi bilo korisno za obje zemlјe.

Ovo je prva zvanična posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Izraelu, a predsjedavajući Ivanić je posjetu ocijenio kao jednu od najvažnijih u ovom mandatu.

Predsjedavajući Ivanić i predsjednik Rivlin konstatirali su da između BiH i Izraela postoji dosta sličnosti, zbog niza historijskih specifičnosti i načina rješavanja konflikata.

Sagovornici su naglasili da je u modernom društvu poseban izazov za obje zemlјe sačuvati stabilnost u multietničkim zajednicama, ali da su i BiH i Izrael pokazali da je to moguće.

Predsjedavajući Ivanić danas se sastao i s Nјegovim blaženstvom patrijarhom Jerusalema i sve Palestine, gospodinom Teofilom III.

Predsjedavajući Ivanić i Nјegovo blaženstvo razgovarali su u Jerusalemskoj patrijaršiji o aktuelnim temama, a patrijarh, koji je u izuzetno teškim okolnostima uspio da ostane čuvar svetih mjesta u Izraelu, predsjedavajućem Predsjedništva BiH prenio je optimističnu poruku za budućnost.

Predsjedavajući Ivanić je 94. šef države koji je u jerusalemskom Gaju nacija posadio drvo masline koje simbolizira mir i život, što ima posebnu simboliku u Jerusalemu jer je smješteno u blizini Memorijalnog centra „Yad Vashem”. Maslinovo drvo će u ime BiH ostati u Izraelu kao simbol prijatelјstva dviju zemalјa.

Delegacija BiH, na čelu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH dr. Mladenom Ivanićem, boravi u zvaničnoj posjeti Državi Izrael i Državi Palestina.

Tokom posjete Izraelu, delegacija BiH će se sastati i s premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom izraelskog parlamenta Knesset Yulijem Edelsteinom i ministrom odbrane Avigdorom Liebermanom.

Programom je predviđen sastanak delegacije BiH s predstavnicima Svjetskog jevrejskog kongresa, obilazak Memorijalnog centra „Yad Vashem” i ceremonija polaganja vijenaca u Sali sjećanja.

Tokom boravka u Državi Palestina, delegacija BiH će se sastati s predsjednikom Države Palestina Mahmoudom Abbasom i Komitetom za pregovore.

Posjetom je predviđen i sastanak s palestinskim vjerskim dužnosnicima i polaganje vijenca u Mauzoleju Yassera Arafata.

U delegaciji su, osim predsjedavajućeg PBiH Ivanića, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i predstavnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Elvir Čamdžić, saopćemo je iz Predsjedništva BiH.

 

NV

 

Na vrh