Predsjedavajući Zvizdić i ministar Bevanda sa državnim sekretarom Johnsonom

5. Apr 2017. | 22:21 | NV
Zvizdic-Johnson 05-04-17 001

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zajedno sa  ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom primio je danas u Sarajevu državnog sekretara za vanjske poslove  i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Borisa Johnsona s kojim su razgovarali o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u dvije države.

Zvizdić se zahvalio na dosadašnjoj podršci na putu euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine i rekao da je uvjeren da će Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje nastaviti da podržava procese reformi u BiH na putu ka Evropskoj uniji. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da jako cijeni ideju britansko-njemačke inicijative i da vjeruje da će njena puna realizacija  u konačnici biti ostvarivanje statusa kandidata za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Naglasio je važnost inkluzivnog obrazovanja i omogućavanja školovanja mladih iz BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zvizdić i državni sekretar Johnson su ocijenili da su bilateralni odnosi izmeđi BiH i Ujedinjenog Kraljevstva dobri i da se mogu  unapređivati. Razgovarali su i o ekonomskoj saradnji dvije države i saglasili se da postoje veliki potencijali za daljnje unapređenje. Izrazili su nadu da će se u narednom periodu intenzivirati obim ekonomske razmjene i povećati britanske investicije u BiH.

Državni sekretar Johnson je rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo u potpunosti predano prosperitetu i stabilnosti Zapadnog Balkana i naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Evropsku uniju, ali da ne napušta Evropu i da će biti potpuno predani miru i stabilnosti ovog regiona. Rekao je da je Bosna i Hercegovina i dalje u fokusu prioriteta  vanjske politike Ujedinjenog Kraljevstva.

Rekao je i da Ujedinjeno Kraljevstvo daje punu podršku euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine i da je interes Ujedinjenog Kraljevstva jačanje sigurnosti i stabilnosti regije Zapadnog Balkana. Izrazio je stav da je u narednom periodu potrebno još intenzivnije raditi na procesu reformi u BiH.

Zvizdić je pozdravio održavanje konferencije o Zapadnom Balkanu koja će, nakon ovogodišnje u Trstu, biti održana u Londonu iduće godine.

Sastanku je prisustvovao ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Edward Ferguson.

 

NV

Na vrh