Predsjedavajući Zvizdić sa direktoricom Calavera

23. Feb 2017. | 17:31 | NV
Zvizdic 22-02-17 001

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se sa direktoricom za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore Genovevom Ruiz Calaverom i u upoznao je sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH i realizacijom zadataka koje BiH treba da ispuni na putu ka Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao direktoricu Calavere sa pripremom samita premijera zemalja Zapadnog Balkana koji će se u martu održati u Sarajevu. Rekao je da će to biti prilika da se pripreme zajednički projekti koji će biti ponuđeni na na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Trstu početkom jula ove godine.

U razgovoru o popunjavanju odgovora na Upitnik koji je BiH dobila od Evropske komisije, predsjedavajući Zvizdić je  rekao da su svi administrativni nivoi vlasti i sve institucije, izuzev Republike Srpske, blagovremeno i kvalitetno  dostavili  svoje odgovore i da Direkcija za evropske integracije radi na pripremi materijala koji će biti predmet konačnog usaglašavanja kroz predviđene strukture. On je izrazio nadu da će u skorom periodu biti dostavljeni i odgovori iz RS  kako bi se osigurala priprema jedinstvenih odgovora ispred Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Zvizdić i direktorica Cavalere su se saglasili da  Bosna i Hercegovina treba nastavi procese pomirenja i jačanja regionalne saradnje. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da će Vijeće ministar BiH nastaviti da radi na ekonomskom razvoju BiH, jačanju poslovnog okruženja i na poboljšanju životnog standarda građana.

Sastanku je prisustvovao šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU U BiH, ambasador Lars Gunnar Wigemark.

 

NV

Na vrh