Predsjedavajući Zvizdić sa ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Mađarske

2. Mar 2017. | 17:44 | NV
opcija1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić  razgovarao je danas u Sarajevu, sa ministrom vanjskih i evropskih  poslova i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske Davorom Ivom Stierom i ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm i upoznao ih sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH. Naglasio je da su euroatlantske integracije  strateški cilj Bosne i Hercegovine i da je osnova za stabilan ekonomski i politički napredak države, integracija u EU i NATO

Predsjedavajući Zvizdić je rekao je da je u prethodnom periodu bilateralna saradnja dodatno intenzivirana u svim oblastima i naglasio da su konkretni rezultati vidljivi i u današnjem susretu i u potpisivanju Programa obrazovne i kulturne saradnje između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske i Memoranduma o razumijevanju  o uspostavi direktne avionske linije između Sarajeva i Budimpešte. Predsjedavajući Zvizdić i ministri Stier i Szijjártó su se saglasili  da su međusobni bilateralni odnosi dobri i prijateljski.

Govoreći o saradnji sa Republikom Hrvatskom, predsjedavajući Zvizdić je rekao da jako cijeni dosadašnju podršku i pomoć Republike Hrvatske u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Naglasio je i značaj zaključivanja ugovora o evropskom partnerstvu koji će se desiti u narednom periodu i što će dati mogućnost da se tehnička, stručna i ekspertna pomoć iskoristi za što bolju pripremu bosanskohercegovačkih institucija za ispunjenje uvjeta za pristupanje Evropskoj uniji. Predsjedavajući Zvizdić i ministar Stier su se saglasili da je održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, prilika za razgovor o otvorenim pitanjima i za daljnje unapređenje saradnje.

U razgovoru sa ministrom Szijjártóm pozdravljeno je nedavno osnivanje Poslovnog vijeća BiH i Mađarske i podržane su aktivnosti koje će doprinijeti jačanju privrednih veza između dvije zemlje. Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio Mađarskoj na podršci u procesu evropskih i NATO  integracija BiH i izrazio nadu da će se ona i nastaviti. Tokom susreta, predsjedavajući Zvizdić je uputio poziv mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da zvanično posjeti Bosnu i Hercegovinu.

 

NV

Na vrh