Predsjednički izbori u Iranu: Pobjeda Hassana Rouhanija

20. May 2017. | 19:52 | NV
rouhani presstv

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izabran je za novi četvorogodišnji predsjednički mandat sa 57 posto glasova u prvom krugu izbora, i daleko je ispred konzervativica Ebrahima Raeisi, koji je dobio 38,3 posto glasova, izjavio je danas iranski ministar unutrašnjih poslova.

“Predsjednik Hassan Rouhani ponovo je izabran za predsjednika Republike sa 23,5 miliona glasova, odnosno 57 posto onih koji su glasali”, rekao je Abdolreza Rahmani u izjavi koju je prenosila televizija države Irib.

On je rekao da je 41,2 miliona Iranaca učestvovalo na predsjedničkim izborima održanim u petak, što je stopa od 73 posto.

Ovo je rezultat na osnovu 99 posto prebrojanih glasova. Prethodno je državna televizija javila da je Rouhani ponovo izabran.

Rouhani je znatno povećao broj glasača u odnosu na prvi put kada je izabran 2013. godine. Tada je imao 18,6 miliona glasova, i 50,7 posto od 36 miliona birača koji su glasali.

On je tokom izborne kampanje tražio od Iranaca da mu daju više glasova da bi mogao da nastavi svoje reforme na unutrašnjem planu i politiku otvaranja prema svijetu.

Prve čestitike na izbornoj pobjedi Rouhaniju, uputili su sirijski i ruski predsjednici Bashar al-Assad i Vladimir Putin, prenosi Press TV.

 

NV / Beta / Press TV / foto Press TV

Na vrh